Samenwerking bij ontwikkeling antibiotica

Er moet worden gewerkt aan publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Dat is de uitkomst van een tweedaagse internationale conferentie over resistentieontwikkeling en het gebruik van antibiotica in Den Haag.

Samenwerking+bij+ontwikkeling+antibiotica
© Inzicht in natuur

Naast Nederland onderkennen ook de 39 andere aanwezige landen, waaronder de Verenigde Staten, China, Rusland en Indonesië, de relatie tussen het gebruik van antibiotica bij dieren en het ontstaan van resistentie bij mensen.

'Bewindslieden hebben zelf de verantwoordelijkheid om in hun eigen landen maatregelen te treffen om antibioticaresistentie tegen te gaan', geven minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) aan.

Global Action Plan

De landen gaan samen met de wereldgezondheidsorganisatie WHO, wereldvoedsel- en landbouworganisatie FAO en de werelddierengezondheidsorganisatie OIE aan de slag met een Global Action Plan.

In dit plan van aanpak komen maatregelen op het gebied van publieke bewustwording, hygiëne, regelgeving, toezicht, wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica in publiek-private samenwerking.

Actie hoognodig

Actie om antibioticaresistentie voor mens en dier tegen te gaan is hoognodig, verzekert Dijksma in haar toelichting. 'Goed dat wij in Den Haag met zo veel landen tot grensoverschrijdende afspraken zijn gekomen om het probleem aan te pakken.'

Er is volgens haar geen dag te verspillen. 'Want als er geen actie wordt ondernomen, dan kan antibioticaresistentie tot een catastrofe leiden voor mens en dier.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer