NVWA vindt fraude met antibiotica

Vijf kalverbedrijven en een rundveebedrijf zijn door de NVWA geblokkeerd. Ze worden verdacht van het gebruik van het verboden middel Furazolidon.

NVWA+vindt+fraude+met+antibiotica
© Nieuwe Oogst

Het antibioticum kwam aan het licht in urinemonsters van rosékalveren en in het veevoer van een Gelderse kalverhouder. Het spoor leidde vervolgens naar zijn veevoederleverancier.

In het veevoer

Bij deze producent werd het antibioticum vastgesteld in een partij veevoer. Runderen op dit bedrijf hadden het voer met deze verboden stof gegeten. De overige drie bedrijven kregen hetzelfde voer geleverd.

Het vee op deze bedrijven wordt nu onderzocht op sporen van het antibioticum. Dieren waarbij het middel is aangetoond, worden afgevoerd en elders gedood. De kadavers worden vernietigd.

Vlees

De NVWA doet ook onderzoek naar het vlees van dieren die al geslacht zijn en mogelijk ook van dit voer hebben gegeten. Het grootste deel van het kalfsvlees zou al verkocht zijn en opgegeten.

Volgens de NVWA is er geen noodzaak voor een terugroepactie gericht op consumenten. Wel zijn de autoriteiten in België, Duitsland, Italië en Frankrijk geïnformeerd omdat een deel van het vlees is geëxporteerd naar deze landen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer