%27Kritische+middelen+nog+sporadisch+gebruikt%27
© Nieuwe Oogst

'Kritische middelen nog sporadisch gebruikt'

Volgens LTO Nederland zijn er grote stappen vooruit gezet bij de terugdringing van het antibioticagebruik. 'Goed nieuws is ook dat de voor de volksgezondheid kritische middelen nog maar zeer sporadisch worden gebruikt.'

Dat zegt LTO-bestuurder Toon van Hoof (portefeuille Diergezondheid) in een reactie op een publicatie van de Autoriteit Diergeneesmiddelen. SDa meldt vandaag een verdere daling van het gebruik van antibiotica in de veehouderij.

'In vergelijking met 2009 is een reductie te zien van de totale verkoop van veterinaire antibiotica met 57,7 procent. Dat is een enorme prestatie, waar we best trots op mogen zijn. Het is een gezamenlijk succes van veehouders en dierenartsen.'

Resistentievorming

De LTO-bestuurder is ook positief over het signaal van de SDa om – waar het gaat om het antibioticagebruik – de bijdrage aan resistentievorming meer als leidraad te gebruiken.

'SDa vindt de tijd rijp voor een meer diersoort-specifiek beleid', concludeert Van Hoof. 'Anders gezegd: niet de reductiedoelstellingen zijn bepalend, maar de bijdrage aan resistentievorming komt voorop te staan.'

Daarbij dienen wetenschappelijke inzichten leidend te zijn, vindt hij. 'Ik ben het met die benadering volledig eens.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer