SDa: antibioticagebruik varkens sterkste daler

De sterkste daling in het antibioticagebruik vond verleden jaar plaats in de varkens- en de vleespluimveehouderij met respectievelijk 30 en ruim 25 procent, meldt de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa).

SDa%3A+antibioticagebruik+varkens+sterkste+daler
© SDa

In de kalverhouderij nam het gebruik in deze periode 15 procent af. Bij de rundveehouderij was er geen verandering, maar het gebruik daar blijft in absolute zin het laagst van alle diersoorten. Gemiddeld slechts drie dierdagdoseringen per jaar.

De voor de volksgezondheid kritische antibacteriële middelen worden nog maar zeer beperkt ingezet in de kalver-, rundvee-, varkens- en vleespluimveehouderij.

Streefwaarde

Deze fluoroquinolonen en de derde en vierde generatie cephalosporinen naderen de vastgestelde streefwaarde van nul, constateert de SDa.

Op basis van de verkoopcijfers stelt de autoriteit echter vast dat deze middelen nog wel in andere dan deze vier gemonitorde diersectoren worden ingezet.

Transparantie

Om volledige transparantie van antibioticumgebruik te krijgen, pleit de SDa ervoor om het antibioticumgebruik van alle diersectoren in kaart te brengen.

De waargenomen daling is ook zichtbaar in de daling van de Nederlandse verkoopcijfers van antibiotica voor dieren in 2013, stelt de toezichthouder vast.

Veterinaire antibiotica

Ten opzichte van 2009 is er een reductie te zien van de totale verkoop van veterinaire antibiotica met 57,7 procent. SDa is positief over deze aanhoudende neerwaartse trend, maar ziet de afname ook wat afvlakken.

· Klik voor het complete SDa-rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer