EU overlegt over houdbaarheidsdata voedsel

Om verspilling van voedsel tegen te gaan willen Europese ministers van Landbouw de uiterste houdbaarheidsdatum voor een reeks makkelijk houdbare producten afschaffen.

EU+overlegt+over+houdbaarheidsdata+voedsel
© WUR


Duitse media meldden dit weekend dat onder meer Duitsland een voorstel steunt dat Nederland en Zweden hierover voorleggen. Vandaag zou hierover overleg zijn in Brussel.

Er is al een Europese lijst met goederen die geen uiterste verkoopdatum of meldingen over de houdbaarheid nodig hebben. Voorbeelden zijn azijn, suiker en zout.

Droge pasta

Volgens de initiatiefnemers van het voorstel om houdbaarheidsdata te beperken zijn er meer producten die hiervoor in aanmerking komen. Ze denken dan aan rijst, koffie, thee, droge pasta en bepaalde kaassoorten.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken liet ruim een week geleden al aan de Tweede Kamer weten dat ze het voorstel met haar Zweedse collega in zou dienen.

Weggooien

Dijksma is van mening dat mensen onnodig eten weggooien op basis van een houdbaarheidslimiet die niets zegt.

Jaarlijks worden naar schatting 89 miljoen ton levensmiddelen weggegooid omdat de uiterste datum is gepasseerd. Veel van die levensmiddelen waren nog lange tijd houdbaar.

ANP

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer