LLTB wil aandacht ruimtegebruik Maasdal

Een groep LLTB-leden uit het Limburgse Maasvallei-gebied is vorige week bij elkaar gekomen om te sparren over de plannen van provincie Limburg met het gebied.

LLTB+wil+aandacht+ruimtegebruik+Maasdal
© Twan Wiermans

Hoewel de provincie benadrukt dat de plannen geen status hebben, vreest de LLTB dat de plannen een schaduw leggen op de agrarische belangen in het Maasdal.

Daarom heeft de groep een brief opgesteld voor het breed bestuurlijk overleg. De Verklaring van Roermond vormt hierbij het uitgangspunt.

Hoogwaterbescherming

LLTB erkent de noodzaak van hoogwaterbescherming, maar vindt dat bij het zoeken naar oplossingen de economische belangen, het belang van werkgelegenheid en het belang van voedselzekerheid moet worden meegenomen.

Ook wordt in de brief aangestipt dat door de groeiende wereldbevolking en de klimaatsverandering de rol van de land- en tuinbouw erg belangrijk is. In een toekomstvisie 2050 - 2100 mag hieraan niet worden voorbijgegaan.

Agrarisch productiepotentieel

De ambitie moet uitgaan van zuinig ruimtegebruik en versterking van het agrarisch productiepotentieel. Verder pleit de LLTB in de brief ervoor de boeren in het Maasdal nauw te betrekken bij het ontwerp van de inrichting van het gebied.

Dat geldt tevens voor de uitvoering van werken en het beheer na inrichting.

Pachtbeleid

Tevens vraagt de LLTB aandacht voor het pachtbeleid in het Maasdal in relatie tot zittende bedrijven en de uitwisseling van dieren in natuurgebieden met vee van agrarische ondernemers en de gevolgen voor de gezondheidsstatus van bedrijven.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer