Hét recept voor veenweideboer is er niet
De koeien zo vroeg en zo lang mogelijk de wei in. Dat is een goede eerste stap voor veenweideboeren die de ammoniakuitstoot van hun bedrijf willen beperken. Toch is er op het veen geen uniforme aanpak die voor iedereen werkt.
Dat was kort samengevat de analyse van bedrijfsadviseur Linda Brouwer van PPP Agro gisteren op de bijeenkomst 'Veenweide ontmoet veenweide' van Proeftuin Natura 2000 Overijssel in Zwartsluis.
Maatregelen
In vergelijking met hun collega's op zand stoten veenweidebedrijven relatief veel ammoniak uit. Op zand is dat gemiddeld 4 kilo per 1.000 liter melk, bij veenweidebedrijven varieert dat tussen de 3 en 6 kilo.
'Het waarom is moeilijk aan te geven. Veel factoren zijn van invloed. Als je alle denkbare maatregelen zou uitvoeren, kom je wel op 3 kilo uit. Maar dat lukt lang niet iedereen.'
Melkproductie
Volgens Brouwer kan de veenweideboer nog relatief veel winnen als het gaat om vermindering van ammoniakuitstoot. Alleen zijn de verschillen per bedrijf nog behoorlijk, ook bij een gelijke melkproductie. En dat maakt de oplossing complex.
Maatregelen buiten de stal hebben Brouwers voorkeur, omdat die relatief veel effect hebben en omdat ammoniakreductie in de stal relatief duur is. Een emissiearme vloer kost bijvoorbeeld alleen al 400 euro per koeplaats meer.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (ZOB) #692297
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (WD) #27416
Gebruikt, € 5.644
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48482
Gebruikt, € 2.999
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (ZOB) #691453
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Zaterdag22° / 5°0 %
-
Zondag23° / 7°0 %
-
Maandag23° / 8°0 %