%E2%80%98Ammoniakreductie+Duitsland+niet+realistisch%E2%80%99
©

‘Ammoniakreductie Duitsland niet realistisch’

Het Deutscher Bauernverband (DBV) bekritiseert de Europese doelstellingen ten aanzien van de reductie van ammoniakuitstoot. De DBV vindt het EU-voorstel niet realistisch.

‘Het voorstel van de Europese Commissie om de ammoniakuitstoot in Duitsland in 2030 met 39 procent te verminderen - in vergelijking met 2005 - is noch realistisch noch haalbaar.’

Secretaris-generaal Bernhard Krüsken van de Duitse boerenorganisatie heeft dit in een brief kenbaar gemaakt aan de landbouwministeries van de deelstaten en het Ministerie van landbouw.

Enorme betekenis

‘Het Commissievoorstel is van enorme betekenis voor de veehouderij in Duitsland, dat daarmee fundamenteel ter discussie wordt gesteld’, schrijft Krüsten in de brief.

Sinds 1990 is de uitstoot in Duitsland met circa 23 procent afgenomen. Het moeten uitvoeren van de nieuwe voorstellen is volgens het DBV ‘problematisch’.

Verplaatsing productie

Krüsten begrijpt de grote verschillen in doelstellingen voor de EU-lidstaten niet. Die liggen tussen de 1 procent (zoals Ierland, Polen en Oostenrijk) en 39 procent voor Duitsland.

Het Commissievoorstel zou uiteindelijk kunnen leiden tot verplaatsing van de productie naar andere EU-landen met lagere milieudoelen. Voor de bedrijven beperkt dit de kosten voor verdere emissiereductie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer