Ammoniakwijzer bij Proeftuin Natura

Proeftuin Natura 2000 Overijssel gaat de boer op met de ammoniakwijzer. De berekeningsmethode laat zien wat de effecten zijn van ammoniakreducerende maatregelen op het melkveebedrijf.


Ammoniakwijzer+bij+Proeftuin+Natura
© Nieuwe Oogst

Door het invullen van kengetallen krijgen melkveehouders in Overijssel een indicatie voor zowel de ammoniakreductie als de bedrijfsvoering.
De ammoniakwijzer komt voort uit BEA (Bedrijfsspecifieke Excretie Ammoniak). Volgens Cathy van Dijk van de Proeftuin en Gerard Mighels van Wageningen UR Livestock Research is BEA boekhouden achteraf, dus zijn de effecten van de maatregelen ook pas achteraf bekend.

Om dit het hoofd te bieden is de ammoniakwijzer ontwikkeld. Door het invoeren van een aantal kengetallen is van tevoren een indicatie te krijgen van maatregelen en de gevolgen voor de ammoniakreductie en op bedrijfseconomisch gebied.

Melkveehouders kunnen zien wat bijvoorbeeld de effecten zijn van het houden van meer koeien of het bouwen van een emissiearme stal van de RAV-lijst.

Tips

De adviseurs, betrokken bij de Proeftuin, zijn nu met het prototype ammoniakwijzer de boer op. Doel is om de kinderziekten eruit te halen en ook tips aan te laten dragen. Rond april en mei wordt het systeem verder uitgerold bij meerdere melkveehouders in Overijssel.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer