Ruimte voor boer is voorwaarde bij PAS

Vermindering van de ammoniakuitstoot moet boeren ruimte geven om hun bedrijf te ontwikkelen. Die voorwaarde stellen boerenorganisaties bij de ondertekening van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Ruimte+voor+boer+is+voorwaarde+bij+PAS
© Nieuwe Oogst

De ammoniakuitstoot van de agrarische sector is de afgelopen twintig jaar al gehalveerd. Maar er is meer nodig om ontwikkelruimte voor bedrijven nabij natuurgebieden mogelijk te maken.

‘Door de PAS kan die ruimte er komen, vinden staatssecretaris Sharon Dijksma en belangorganisaties vanuit de veehouderij, voer- en zuivelindustrie. Zij ondertekenden vandaag een overeenkomst om de PAS te ondersteunen.

Voorwaarde

De boerenorganisaties stellen wel als harde eis dat de ontwikkelruimte die de PAS oplevert ook benut kan worden door de boeren. ‘Die voorwaarde hebben we vastgelegd in de overeenkomst’, zegt LTO Noord-voorzitter Siem Jan Schenk.

Schenk roept op tot solidariteit tussen de sectoren en regio’s om de PAS uit te voeren. ‘Dat is nodig om boeren die nu op slot zitten mogelijkheden voor uitbreiding te geven.’

Kritische vragen

De VVD stelde eerder kritische vragen over de PAS. Het zou de ontwikkelruimte van boeren en industrie juist moeilijker maken.

Volgens Dijksma en de boerenorganisaties is de PAS wel effectief. ‘Het wordt steeds moeilijker voor boeren om een vergunning te krijgen. De maatregelen van de PAS moeten dat juist een stuk gemakkelijker maken.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer