Ruimte+voor+boer+is+voorwaarde+bij+PAS
© Nieuwe Oogst

Ruimte voor boer is voorwaarde bij PAS

Vermindering van de ammoniakuitstoot moet boeren ruimte geven om hun bedrijf te ontwikkelen. Die voorwaarde stellen boerenorganisaties bij de ondertekening van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

De ammoniakuitstoot van de agrarische sector is de afgelopen twintig jaar al gehalveerd. Maar er is meer nodig om ontwikkelruimte voor bedrijven nabij natuurgebieden mogelijk te maken.

‘Door de PAS kan die ruimte er komen, vinden staatssecretaris Sharon Dijksma en belangorganisaties vanuit de veehouderij, voer- en zuivelindustrie. Zij ondertekenden vandaag een overeenkomst om de PAS te ondersteunen.

Voorwaarde

De boerenorganisaties stellen wel als harde eis dat de ontwikkelruimte die de PAS oplevert ook benut kan worden door de boeren. ‘Die voorwaarde hebben we vastgelegd in de overeenkomst’, zegt LTO Noord-voorzitter Siem Jan Schenk.

Schenk roept op tot solidariteit tussen de sectoren en regio’s om de PAS uit te voeren. ‘Dat is nodig om boeren die nu op slot zitten mogelijkheden voor uitbreiding te geven.’

Kritische vragen

De VVD stelde eerder kritische vragen over de PAS. Het zou de ontwikkelruimte van boeren en industrie juist moeilijker maken.

Volgens Dijksma en de boerenorganisaties is de PAS wel effectief. ‘Het wordt steeds moeilijker voor boeren om een vergunning te krijgen. De maatregelen van de PAS moeten dat juist een stuk gemakkelijker maken.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer