Uienteelt neemt sterk toe in zuiden

Het nieuwe record in het Nederlandse uienareaal komt tot stand door uitbreiding van de teelt in Zuid-Nederland. Dat valt op te maken uit de regionale cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uienteelt+neemt+sterk+toe+in+zuiden
© John Ramaker

In Noord-Brabant groeit de zaaiuienteelt dit jaar met 17 procent naar 4.867 hectare, blijkt uit voorlopige CBS-cijfers op basis van de landbouwtelling. Daarmee heeft Noord-Brabant in Nederland de meeste uien na Flevoland. Vorig jaar stond Groningen op plaats 2 in de ranglijst van provincies met de meeste uien.

Na een sterke groei is dit jaar sprake van een lichte daling in het noorden. Er is weliswaar meer rood gezaaid, maar de oppervlakte gele zaaiuien laat het totale areaal daar krimpen. Dat komt met name door andere keuzes in Friesland. Het Friese areaal zaaiuien krimpt in 2025 met 9 procent tot net iets minder dan 1.500 hectare.

In Drenthe en Groningen blijft het totale areaal door meer rode zaaiuien op eenzelfde niveau als vorig jaar. Het areaal met gele uien neemt in deze twee provincies met zo'n 6 procent af. In Friesland bedraagt de krimp bij geel 20 procent.

In de noordelijke helft van het land neemt het areaal gele zaaiuien overal af. In Flevoland is de afname nog het kleinst met een vermindering van 3 procent. In het zuiden is meer zaaizaad van de gele soort de grond in gegaan. In Brabant neemt de teelt met bijna 600 hectare (15 procent) toe. Gelderland laat procentueel de sterkste groei zien met een plus van 26 procent. In deze provincie staan nog niet zoveel uien; het areaal geel neemt toe tot 826 hectare.


Overal meer rood

De teelt van rode zaaiuien neemt dit jaar overal toe, door de hoge prijzen van afgelopen jaar. Een tekort aan goed zaaizaad heeft dat niet verhinderd. Flevoland breidt het areaal van deze ui met bijna 500 hectare uit, gevolgd door Groningen met een groei van 273 hectare en Drenthe met 207 hectare.

Bij de plantuien werd een lichte groei verwacht. Dat blijkt niet uit de CBS-cijfers. Bovendien blijkt van een verdere verschuiving naar Zeeland ook geen sprake. In het zuidwesten krimpt de teelt zelfs, met 6 procent naar 2.559 hectare. In Noord-Brabant is de afname nog iets groter met 7 procent naar 1.431 hectare. Landelijk neemt de teelt van plantuien met 2,5 procent af tot 6.076 hectare.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    24° / 11°
    0 %
  • Zaterdag
    21° / 14°
    30 %
  • Zondag
    21° / 14°
    95 %
Meer weer