%27Resistentiedaling+veehouderij+verbluffend%27
© Wageningen UR

'Resistentiedaling veehouderij verbluffend'

Onze runderen, varkens en kippen zijn in enkele jaren tijd beduidend minder resistent geworden voor antibiotica. 'En die trend zet zich door', zegt hoogleraar Dik Mevius.

De hoogleraar aan Universiteit Utrecht en onderzoeker bij het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad doet die uitspraak naar aanleiding van het meest actuele MARAN-onderzoek dat binnenkort wordt gepubliceerd.

Volgens hem is de resistentiedaling niet uit te drukken in één getal. ‘We kijken bij alle diersoorten naar verschillende antibiotica.'

Scherpe daling

Jarenlang zagen we volgens Mevius een stijgende lijn in de resistentievorming, maar na 2010 verandert dat plots in een scherpe daling.

De onderzoekers zien resistentiedaling in de gehele breedte van alle gebruikte antibiotica. En die trend zet zich alsmaar door. 'Het is wereldnieuws', verzekert Mevius.

Antibioticagebruik

Ook LTO-diergezondheidspecialist Toon van Hoof is opgewekt over de flinke resistentiedaling.

‘Enkele jaren geleden maakte wetenschappers ons duidelijk dat het vele jaren zou duren voordat een lager antibioticagebruik in de veehouderij zou leiden tot een resistentiedaling bij dieren. En nu blijkt dat er in korte tijd heel verbluffende resultaten zijn bereikt.’

Infecties

Voor de humane gezondheidszorg leidt de ingezette resistentiedaling uiteindelijk tot meer behandelingsmogelijkheden. Bacteriën worden minder resistent waardoor infecties met deze bacteriën beter te behandelen zijn.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer