Broodje aap: melk zit vol antibiotica

Het is een broodje aap dat melk vol zit met antibiotica. Dat meldt docent zuivelkunde Kasper Hettinga van Wageningen UR aan website The Milk Story.

Broodje+aap%3A+melk+zit+vol+antibiotica
© Nieuwe Oogst

The Milk Story onderzoekt in rubriek ‘Broodje Aap Glaasje Melk’ welke verhalen kloppen en welke zijn verzonnen. Dit keer is de stelling: melk zit vol antibiotica.

'Koeien worden als ze ziek zijn behandeld met antibiotica. De belangrijkste reden om antibiotica te geven aan melkkoeien is uierontsteking', licht Hettinga toe.

Melktank

Koeien met uierontsteking worden apart gemolken. De melk moet vervolgens apart worden gehouden. Dat gebeurt om te voorkomen dat de antibiotica in de melktank en daarmee via de zuivelfabriek bij de consument komt.

'Omdat de zuivelfabriek zeker wil zijn van afwezigheid van antibiotica, wordt elke individuele melklevering gecontroleerd op de aanwezigheid van antibiotica voordat de melk door de zuivelfabriek wordt gebruikt', stelt de zuiveldeskundige.

Vernietigd

Als er antibiotica wordt aangetroffen, wordt deze melk vernietigd en krijgt de veehouder een hoge boete. Naast de gezondheid van de consument is er voor zuivelfabrieken ook een tweede reden om heel strikt te zijn waar het gaat om antibiotica in de melk.

'Veel zuivelproducten worden gemaakt met behulp van bacteriën (yoghurt(drink), kaas, karnemelk). Deze bacteriën groeien niet in de aanwezigheid van antibiotica', geeft Hettinga bij The Milk Story aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer