Bottentest+toont+antibiotica+in+kuikens
© Agroli Group

Bottentest toont antibiotica in kuikens

Onderzoekers bij RIKILT Wageningen UR hebben een test ontwikkeld waarbij antibioticagebruik zichtbaar wordt in botten van slachtkuikens.

In deze test gaat het om de antibiotica tetracyclines. Slachtkuikens slaan residuen van dit antibioticum op in hun botten.

Door de oplichtende eigenschappen van dit antibioticum kan de aanwezigheid ervan eenvoudig zichtbaar worden gemaakt met een fluorescentie microscoop.

Wachttijd

De pluimveehouder mag antibiotica alleen op therapeutische basis gebruiken en op voorschrift van een dierenarts. Daarbij geldt dat na gebruik een wettelijk bepaalde wachttijd in acht moet worden genomen voordat het kuiken mag worden geslacht.

Toch vinden controlerende instanties deze antibiotica terug in pluimveevlees. Mogelijke oorzaken zijn dat de wachttijd onvoldoende in acht is genomen of dat het middel illegaal is toegepast als groeibevorderaar.

Fluorescentielamp

De RIKILT-test kan in de toekomst mogelijk in het slachthuis worden toegepast met een speciale fluorescentielamp en bril. Op dit moment voert RIKILT een vervolgstudie uit naar de toepassing van deze methode op kalverbotten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer