Benchmarken+dierenartsen+uniek+in+wereld
© no ps

Benchmarken dierenartsen uniek in wereld

Nergens ter wereld wordt het voorschrijfgedrag van antibiotica door dierenartsen zo transparant gemaakt zoals in Nederland.

Dat zeggen Jos Werner, voorzitter van de onafhankelijke Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) en Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid bij LTO.

'Het is uniek in Europa, en waarschijnlijk in de hele wereld', aldus Van Hoof.

'We hebben van alle veehouders en dierenartsen in Nederland de cijfers rondom het antibioticagebruik geordend', zegt Werner, 'op die manier wordt hen een spiegel voorgehouden. Nergens ter wereld wordt dat op deze manier gedaan.'

Collega's

De hoeveelheid antibiotica dat dierenartsen voorschrijven in de veehouderij is nu per dierenarts in kaart gebracht. De onderlinge verschillen zijn groot. Er zijn dierenartsen die vijf tot twintig keer zoveel voorschrijven dan collega's.

Met deze nieuwe ‘Veterinaire Benchmarkindicator’ (VBI) kunnen dierenartsen anoniem hun eigen voorschrijfgedrag vergelijken met dat van hun collega’s en zo nodig verlagen. Het is hetzelfde systeem dat enkele jaren geleden is gekozen voor de veehouders.

Schepje bovenop

Het benchmarken van veehouders heeft er al toe geleid dat het antibioticagebruik in de veehouderij vorig jaar met 50 procent daalde in vergelijking met 2010.

'Om daar een schepje bovenop te doen, worden de dierenartsen nu ook geplaatst in categorieën', aldus Werner. 'De groep veelgebruikers moet minder antibiotica voorschrijven, de tussengroep moet attent zijn en de overigen voldoen aan alle eisen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer