Boer+wil+dit+jaar+nog+geen+80+procent+grasland
© Marcel Bekken

Boer wil dit jaar nog geen 80 procent grasland

Melkveehouders vinden dat de eis van 80 procent grasland voor het verkrijgen van derogatie pas volgend jaar in moet gaan.

Er is veel te laat duidelijkheid gekomen over de eisen waaraan boeren moeten voldoen om nog dit jaar de derogatie te krijgen. Dat blijkt uit reacties van boeren die bij Nieuwe Oogst zijn binnengekomen.

'De bemestingsplannen zijn klaar, het land is bemest, het maïsland gehuurd en het maïszaad besteld. Het is dan erg zuur dat we zo laat te horen krijgen dat het areaal grasland omhoog moet om de derogatie te krijgen', zeggen melkveehouders.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) liet gisteren weten dat iedere melkveehouder minimaal 80 procent gras moet hebben om daarvoor in aanmerking te komen. Melkveehouders mogen volgens Europese-eisen op löss- en zandgrond minder bemesten.

Problemen bouwplan

Agnes Gunnewijk, voorzitter van LTO Noord Berkelland geeft aan veel telefoontjes te hebben gekregen van melkveehouders die in de problemen komen met hun bouwplan. De 80-20 voorwaarde is te laat voor dit jaar, menen zij.

'Melkveehouders die minder dan 80 procent grasland hebben, moeten nu ineens hun bouwplannen omgooien,' zegt Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij.

'De politiek mag de melkveehouders niet met deze praktische problemen opzadelen. Ik hoop dat in het debat van morgen daar aandacht voor zal zijn.'

Derogatie-eis

Volgens Romijn kan wel 30 procent van de melkveehouders door de verzwaring van de derogatie-eis in de problemen komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer