Drijfmest+mag+op+termijn+tegen+stuiven
© Nieuwe Oogst

Drijfmest mag op termijn tegen stuiven

Het bovengronds uitrijden van rundveedrijfmest voor de bestrijding van winderosie is op termijn toegestaan in het veenkoloniaal gebied in Noordoost-Nederland en op Texel.

Dat is één van de bepalingen die is opgenomen in het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

In de brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) stuurde naar de Tweede Kamer als toelichting op het actieprogramma, schrijft ze dat er voor de stuifbestrijding onvoldoende goede alternatieven zijn.

Alternatieven

De alternatieven die landbouwkundig en milieutechnisch voldoen, zijn niet overal beschikbaar en bovendien is de toepassing vaak vrij kostbaar. Voor de gewastelers in de betreffende gebieden is deze vrijstelling goed nieuws.

Overigens moet het actieprogramma nog goedgekeurd worden in de Tweede Kamer en daarna ondertekend Brussel. LTO dringt er nogmaals op aan dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de stuifbestrijding en over de voorwaarden voor het gebruik van drijfmest.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer