NAJK%3A+slikken+of+stikken+met+derogatie
© Nieuwe Oogst

NAJK: slikken of stikken met derogatie

Het ministerie van Economische Zaken heeft veel te weinig afstemming gezocht met de sector tijdens de onderhandelingen over de invulling van het Vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn en de derogatie. Dat vindt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

De huidige uitkomsten van het Vijfde Actieprogramma en derogatie bieden te weinig positieve uitkomsten, laten de jonge boeren weten.

'De communicatie hierover naar de belangenorganisaties en boeren was ondermaats', zegt NAJK-bestuurslid Koen Bolscher. 'De afstemming met de sector was minimaal. De uitkomsten worden nu naar ons toegesmeten: slikken of stikken voor derogatie.'

Oplossing

Het NAJK pleit ervoor om bovenop de derogatie ruimte te maken voor het gebruik van bewerkte en verwerkte mestproducten. 'Dat zorgt voor een betere evenwichtsbemesting en vermindert de afhankelijkheid van kunstmest,' zegt Bolscher.

Het behoud van dierrechten en verplichte mestverwerking voor de intensieve sectoren leiden tot dubbele lasten, stelt het NAJK. 'Als de veehouderij de goede lijn de komende jaren vasthoudt, mag in 2017 niets de afschaffing van dierrechten in de weg staan.'

Gebruiksruimte

Volgens Eric Pelleboer van het NAJK moet de gebruiksruimte in de akkerbouw gewasbreed worden verruimd.

'De opbrengstafhankelijke stikstofnorm voor graan, zoals voorgesteld, is een noodzakelijke aanvulling. Deze moet echter wel gebaseerd zijn op realistische hectareopbrengsten en geldend voor alle grondsoorten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer