CDA%3A+Kamer+voor+het+blok+om+derogatie
© Nieuwe Oogst

CDA: Kamer voor het blok om derogatie

Het CDA is teleurgesteld over zwaardere eisen voor het verkrijgen van derogatie voor melkveehouders en de Europese eis tot het behoud van dierrechten.

'De startpositie van de Kamer is slecht', zegt CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts. 'Met de brief van Dijksma over de derogatie en de dierrechten zijn we als Kamer voor het blok gezet. De vraag is nu: hoeveel bewegingsruimte hebben we nog als Kamer?'

Geurts wil weten waarom Brussel voor Nederland productierechten eist, terwijl geen enkele ander lidstaat een systeem van dierrechten kent.

POR-regeling

De politicus pleit voor een POR-regeling, waarbij uitbreiding buiten de dierrechten voor varkens en pluimvee mogelijk wordt als de ondernemer voldoende mest verwerkt en exporteert.

'Dubbele kosten, zoals productierechten en mestverwerking, verhogen de kostprijs waardoor uitstel en zelfs afstel van vernieuwing dreigt', zegt Geurts.

Actieprogramma Nitraatrichtlijn

De Tweede Kamer debatteert morgen met staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) over het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn en de derogatie.

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer