Windmolen+trekker+boerderij+De+Graaf
© NVT

Windmolen trekker boerderij De Graaf

De windmolen als trekker voor toeristen, schoolklassen en verenigingen. Marbel de Graaf van 'Bezoekboerderij Leven van de Wind' in Wieringerwerf ziet goede kansen om hiermee een extra inkomen te genereren voor het akkerbouwbedrijf van haar man Jacco.

Het verbredingsbedrijf werd onlangs geopend door Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes (VVD). De eerste bezoekers staan over niet al te lange tijd al voor de deur, geeft De Graaf aan.

'Zo'n veertig touringcars vol Amerikanen komen dit voorjaar de windmolen van dichtbij kijken. Dat komt voort uit een samenwerking met Sandra Munster, die al jarenlang tulpenexcursies organiseert op haar tulpen- en akkerbouwbedrijf in Slootdorp.'

Duurzame energie

De familie liet de turbine tien jaar geleden plaatsen. De windmolen van vijftig meter hoog heeft een vermogen van 0,9 megawatt en voorziet bijna zeshonderd gezinnen van groene stroom.

‘Mijn schoonvader en man zagen dat als enorme kans. Zij houden van de techniek, maar zien in duurzame energie ook toekomst. Zo plaatsten ze vorig jaar ook 180 zonnepanelen op de schuur.’

Controversieel

De naam ‘Leven van de Wind’ is controversieel. Bewust. Iedereen mag een mening over windenergie en windmolens hebben. Ook groepen die sceptisch staan tegenover windenergie zijn van harte welkom.

'Ik ga graag het gesprek aan over de voordelen van wind- en zonne- energie, hoe groen groen eigenlijk is en hoe veilig windmolens zijn’, verzekert De Graaf.

Naast excursies gaat de boerin, die haar baan bij Projecten LTO Noord opzegde, workshops geven over onder andere patat bakken.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer