Kengetallen+voor+multifunctionele+landbouw
© Nieuwe Oogst

Kengetallen voor multifunctionele landbouw

LEI en PPO ontwikkelen kengetallensets om het rendement van multifunctionele landbouwbedrijven te berekenen.

Volgens de onderzoekers, die werken onder auspiciën van Wageningen UR, verdient de scheiding tussen de kengetallen van de multifunctionele tak en de agrarische tak meer aandacht van zowel de ondernemer, het accountantskantoor, de financier en de beleidmakers.

Er is behoefte aan meer inzicht in de kosten, opbrengsten en kostprijs van multifunctionele producten en diensten. Het onderzoek naar kengetallen voor de multifunctionele landbouw is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Bedrijfsvergelijking mogelijk

In het onderzoeksrapport zijn kengetallen verzameld voor agrarische kinderopvang, zorglandbouw, boerderijwinkels en recreatie. Door het gebruik van bepaalde kengetallen is bedrijfsvergelijking tussen multifunctionele bedrijven mogelijk.

Het ministerie van EZ wil vanuit het oogpunt van monitoringstrajecten inzage in rendementsgegevens van multifunctionele deelsectoren. Het is de bedoeling dat Wageningen UR samen met accountantskantoren een format maakt waarin de relevante kengetallen zijn opgenomen.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer