Bond: 'Geweldige dag voor Noord-Holland'

'Een geweldige dag voor Agriboard Noord-Holland Noord', reageert gedeputeerde Jaap Bond op de aanwijzing van de regio tot zesde greenport van Nederland.

Bond%3A+%27Geweldige+dag+voor+Noord%2DHolland%27
©

'Dit is het resultaat van 3 jaar bouwen. We hebben van begin af gestaag gelobbyd voor de greenportstatus. De laatste dagen is de lobby heel krachtig geweest. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen, provincie, gemeenten en bedrijfsleven', aldus de gedeputeerde.

Bond is zelf de initiator en de motor om van Noord-Holland Noord een greenport te maken. Hij tuigde de Agriboard op, een breed orgaan waarin gemeenten, provincie, bedrijfleven en andere organisaties zitten.

Hermans

De VVD leek aanvankelijk weinig te voelen voor de greenportstatus van Noord-Holland, maar ging uiteindelijk om. Bond voerde gesprekken met VVD-coryfee Loek Hermans, ook voorzitter van van Greenport Holland. 'Wat voegt Noord-Holland Noord toe?', vroeg hij mij. 'Nou, hef dan alle greenports maar op en zorg voor een level playing field, was mijn antwoord.'

Bond wees vervolgens naar de cijfers. 'Noord-Holland Noord staat op de derde plaats van de greenports. Daar kun je toch niet omheen?'

Grootste bollenareaal

In de regio gaat per jaar € 3 tot € 3,5 miljard omzet aan bollen, groenten, pootaardappelen en fruit om. Van de 8 grootste wereldspelers op het gebied van zaadveredeling zitten er 5 in Noord-Holland Noord. Het bollenareaal telt 12.000 hectare. Hiermee is de regio de grootste bollenproducent ter wereld.

Met de status van greenport krijgt de regio voorrang als het om de toekenning van landelijke en Europese subsidies gaat. Ook maakt Noord-Holland Noord nu onderdeel uit van het topsectorenbeleid van het ministerie van EL&I.

Projecten

Bond: 'Er liggen al projecten op de plank. Dit jaar was het zo dat 12 Westlandse projecten zijn gehonoreerd en 1 Noord-Hollandse. Deze status gaat er voor zorgen dat deze verhouding beter wordt.'

De komende tijd richt Agriboard haar pijlen op het binnenhalen van de Floriade 2022. Bond verwacht dat de greenportstatus de kansen voor Noord-Holland Noord verhoogt.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer