Bestuurder+Sipko+Schat+weg+bij+Rabobank
© Rabobank

Bestuurder Sipko Schat weg bij Rabobank

Sipko Schat trad gisteren per direct terug uit de raad van bestuur van Rabobank. Schat gaf onder meer leiding aan de internationale activiteiten van Rabobank.

Hij vertrekt omdat is gebleken dat bij de aangesloten Rabobanken 'voor zijn aanblijven onvoldoende draagvlak bestaat', stelt de bank.

Onlangs trad ook topman Piet Moerland af. Dat gebeurde nadat Rabobank publiekelijk boete deed voor de rol die de bank speelde in het internationale schandaal rond de manipulatie van het Libor-rentetarief.

De bank betaalt in totaal 774 miljoen euro om die kwestie te schikken met verscheidene toezichthouders in binnen- en buitenland.

Vertrouwen

De raad van commissarissen sprak ondanks die affaire zijn vertrouwen uit in Schat maar vond daarvoor geen steun in de regio's.

Daarom hebben de commissarissen besloten alsnog afscheid te nemen van de bestuurder, die ruim 25 jaar bij Rabobank in dienst was. 'Zonder steun vanuit de lokale banken kun je niet functioneren in de raad van bestuur', zei een woordvoerder.

Vertrekregeling

Over een eventuele vertrekregeling zal gezien de gevoeligheid rond gouden handdrukken een 'onafhankelijke derde' beslissen, meldt Rabobank. Hoe die bemiddeling er precies uit komt te zien, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Rabobank heeft geen plaatsvervanger aangewezen voor Schat en verwacht 'op afzienbare termijn' een opvolger te benoemen.

President-commissaris Wout Dekker sprak van 'een moeilijk besluit voor alle partijen'. Volgens topman Rinus Minderhoud, de opvolger van Moerland, verliest de bank in Schat een internationaal topbankier 'die veel voor de Rabobank heeft betekend'.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer