Rabobank+schikt+774+miljoen+euro+in+%27Libor%27
© Nieuwe Oogst

Rabobank schikt 774 miljoen euro in 'Libor'

Rabobank is schikkingen overeengekomen met verscheidene autoriteiten en betaalt zo'n 774 miljoen euro voor betrokkenheid in het Liborschandaal. Bestuursvoorzitter Piet Moerland treedt met onmiddellijke ingang terug. Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt.

De betaling van deze schikkingsbedragen heeft geen gevolgen voor de financiële stabiliteit, stelt de bank. Rabobank heeft overeenstemming bereikt over de schikking met onder meer De Nederlandsche Bank (DNB), het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en diverse internationale instellingen.

Rabobank meldt dat In totaal dertig medewerkers betrokken waren bij ontoelaatbaar gedrag. De bank heeft disciplinaire maatregelen genomen tegen alle betrokken medewerkers. Een aantal personeelsleden is ontslagen.

Bedrijfstop

Volgens de bank was de top van het management niet betrokken bij of op de hoogte van ontoelaatbaar gedrag. Moerland stapt uit principe op. 'Dit had nooit mogen gebeuren bij Rabobank.' Hij wordt opgevolgd door Rinus Minderhoud.

Rabobank zegt de risico's, verbonden aan de processen voor de Libor- en Euriborinzendingen, onvoldoende te hebben onderkend. De bank heeft maatregelen genomen om de risico's terug te dringen en de bedrijfscultuur te verbeteren.

Libor

Libor verwijst naar het rentepercentage dat banken elkaar in rekening brengen wanneer ze geldbedragen aan elkaar lenen. Rabobank is een van de banken die dit percentage vaststelt.

Bankmedewerkers van diverse banken zouden dit percentage hebben gemanipuleerd, waardoor rentelasten voor klanten hoger werden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer