RFC-prestatietoeslag naar 35 procent

De prestatietoeslag die leden-melkveehouders van Royal FrieslandCampina (RFC) ontvangen, bedraagt met ingang van volgend jaar 35 procent van de nettowinst van de onderneming. Lactose wordt daarbij als melkcomponent gewogen, meldt de ledenraad.

RFC%2Dprestatietoeslag+naar+35+procent
© Nieuwe Oogst

Afhankelijk van de hoogte van het halfjaarresultaat ontvangen de leden in het vervolg al in september 75 procent van de pro-formaprestatietoeslag over de eerste helft van het jaar.

Verder voegt de zuivelaar voortaan 45 in plaats van 50 procent van de nettowinst toe aan haar reserves. De uitkering in ledenobligaties blijft ongewijzigd en bedraagt 20 procent van de nettowinst.

Melkcomponenten

De waarde van de door boeren geleverde melk is met ingang van volgend jaar tevens afhankelijk van de verhouding van de melkcomponenten eiwit, vet en lactose (10:5:1).

RFC stelt jaarlijks de verhouding tussen deze componenten vast volgens een voortschrijdend systeem, waarbij telkens het derde jaar vooruit wordt vastgezet.

Voorheen was de waarde alleen gebaseerd op de verhouding eiwit en vet. De coöperatie is van mening dat door lactose als melkcomponent mee te wegen meer recht wordt gedaan aan de waarde ervan.

Melkprijs

De RFC-melkprijs wordt vanaf 2014 gebaseerd op de volgende grondslagen: garantieprijs + prestatietoeslag + weidegangtoeslag + toeslag bijzondere melkstromen + reservering ledenobligaties-vast.

De prestatieprijs omvat naast deze grondslagen: rente op de ledencertificaten, ledenobligaties-vast en ledenobligaties-vrij + toevoeging aan de algemene reserve van de vennootschap.

Uitkeringen

De uitkeringen aan de leden-melkveehouders gebeuren op basis van de hoeveelheid geleverde melk. Het melkgeldreglement wordt iedere drie jaar vastgesteld en het nieuwe geldt van 2014 tot en met 2016.

Voor biologisch en biologisch-dynamische melk is een afzonderlijk reglement van toepassing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer