Vijftig+veelmelkers+missen+melkgeld
© Nieuwe Oogst

Vijftig veelmelkers missen melkgeld

Vijftig melkveehouders melken op dit moment meer dan 100.000 kilo boven hun melkquotum en krijgen daardoor een deel van hun melkgeld niet uitbetaald. Dat meldt Productschap Zuivel (PZ) desgevraagd.

Op basis hiervan heeft PZ zes kopers van melk (fabrieken of handelaren) verplicht om een deel van het melkgeld van deze vijftig boeren in te houden. Pas als zij hun melkaanvoer weer met voldoende leveringsrecht hebben afgedekt, krijgen ze het geld alsnog uitbetaald.

Inhoudingsmaatregel

Royal FrieslandCampina (RFC) laat weten de inhoudingsmaatregel toe te passen op het moment dat een veehouder zijn quotum met meer dan 12 procent overschrijdt. Op dit moment is dat bij tien RFC-melkveehouders het geval.

RFC stort een deel van het melkgeld van deze veehouders op de vrijeledenrekening. Pas als de veehouders weer voldoende leveringsrecht hebben, kunnen ze weer over het geld beschikken.

De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat de fabriek opdraait voor de superheffingsboete.

5 procent boven quotum

Veel melkveehouders melken door de goede melkprijs en de koeien die ze aanhouden momenteel boven hun quotum. In het eerste half jaar molken de achttienduizend melkveehouders in Nederland zo'n 5 procent boven hun quotum.

Ze moeten de komende maanden een afweging maken: quotum kopen, quotum leasen, vee afstoten of volgend jaar superheffing betalen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer