Burgerinitiatief+tegen+aanleg+Buijtenland
© Nieuwe Oogst

Burgerinitiatief tegen aanleg Buijtenland

Zonen en dochters van boeren die moeten wijken, zijn een online-petitie gestart tegen de aanleg van het Buijtenland van Rhoon. De directie van stichting Rotterdamse Oogst probeert daarnaast de lokale politiek te overtuigen.

De petitie van tien kinderen van Rhoonse-boeren ging woensdag op petitie24.com online. De teller stond vanochtend op vierhonderd handtekeningen. Dat moeten er 40.000 worden, wil het protest de status van burgerinitiatief krijgen.

‘We willen de petitie aan de politiek aanbieden. We hopen het aantal te halen, maar in elk geval willen we hiermee een statement maken’, verklaart Sharona de Klerk (18), dochter van akkerbouwer Hans de Klerk.

Andere boeg

‘Na twaalf jaar van zinloze strijd tegen de aanleg van het Buijtenland gooien we het over een andere boeg, we betrekken de burgers bij ons protest. We hopen dat dit de klapper wordt. Dit moet Hedwigepolder II worden’, stelt De Klerk.

Ook in Rotterdam verzetten zich steeds meer burgers tegen de 600 hectare natuur en recreatie bij Rhoon. 'We hebben burgemeester Aboutaleb een brief overhandigd, waarin we onze verbazing over de situatie uiten', geeft Gerda Zijlstra aan.

Rotterdamse Oogst

Zijlstra is creatief directeur van Rotterdamse Oogst, een stichting die zich inzet voor kortere voedselketens rond de stad. 'Een vervolg op de brief wordt binnenkort online gepubliceerd.’

Zij ziet kansen voor landbouw en gerelateerde bedrijvigheid. ‘We moeten de voedselproductie vasthouden. Die vinden we niet serieus terug in het plan van het Buijtenland.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer