%27Meer+voedsel+hier+produceren+zinloos%27
© WUR

'Meer voedsel hier produceren zinloos'

Gangbare landbouw is nodig om aan de toenemende vraag van voedsel te voldoen. Maar dat hoeft niet in het Westen. Dat stelt professor Pablo Tittonell van Wageningen UR.

Tittonell stelt dat de intensivering van agrarische productie nodig is om in 2050 negen miljard mensen van voedsel te voorzien.

'Maar die productie moet in de gebieden plaatsvinden waar het voedsel nodig is', zegt de Argentijnse Tittonel. Hij wordt deze week aangesteld als hoogleraar Farming systems ecology aan Wageningen UR.

Verder opschroeven van de productie in het rijke Westen heeft volgens hem geen zin. 'Dat is niet duurzaam en niet efficiënt.'

Extensiveren

De ontwikkelde landen moeten juist de landbouw en veeteelt 'extensiveren'. 'Op die manier leggen die landen minder beslag op schaarse hulpbronnen, zoals fossiele brandstoffen', zegt Tittonel.

De wetenschapper vindt er dat meer onderzoek moet komen naar het intensiveren van ecologische landbouwmethoden. Verder vindt hij dat er te weinig onderzoeksgeld gaat naar biologische en ecologische intensieve manieren van landbouw en veehouderij.

Weer

 • Zaterdag
  4° / 0°
  60 %
 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
Meer weer