Drains+op+veen+kan+met+zware+machines
© Nieuwe Oogst

Drains op veen kan met zware machines

Niet zozeer het gewicht van de machines maar de druk per vierkante centimeter is doorslaggevend bij het aanleggen van onderwaterdrainage in het westelijk veenweidegebied.

Dat meldt PPP-Agro Advies na de verwerking van de resultaten van een test met machines van 9.000 tot 32.500 kilo. De conclusie luidt: 'zij' kunnen rijden als u erop kunt lopen.

De test was eind mei vorig jaar op het land van Marinus de Vries in Stolwijk. De machines zijn toen ook gewogen. De druk per vierkante centimeter is bepaald om extra inzicht te krijgen wat er nu werkelijk gebeurt in en op de bodem en wat voor effect we daarvan kunnen verwachten op onder andere verdichting.

Acceptabel

Twee combinaties werkten met banden onder hun trekker en twee met rupsen. Uit de metingen blijkt dat alle deelnemers met hun trekkers en werktuigen onder die 1 kilo per vierkante centimeter blijven dat binnen de landbouw acceptabel is.

De combinaties lieten een verschil zien variërend van 0,35 tot 0,83 kilo per vierkante centimeter. De mens heeft een druk per vierkante centimeter van 0,4 kilo. 'Concreet komt het erop neer dat in situaties waarbij u op het veld kunt lopen, de machines ook zonder problemen op het veld kunnen rijden', aldus adviseur Barend Meerkerk van PPP-Agro.

Wegzakken

'Al met al uitkomsten die veel mensen verbaasden. Feit blijft dat als de omstandigheden in het veld heel matig worden de druk per vierkante centimeter toch te hoog zal zijn', vervolgt Meerkerk.

'Er zullen altijd situaties voorkomen dat de totale draagkracht van de bodem niet is opgewassen tegen een massa die er op staat. De machine zakt dan gewoon weg. Maar dat is nu eenmaal kenmerkend voor 'echte' veengrond.'

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  20 %
Meer weer