Geld voor drains in veenweide

Provincie Zuid-Holland stelt voor dit jaar 135.000 euro beschikbaar voor de aanleg van onderwaterdrainage. Het gaat om een 'opstartbedrag' voor de Grootschalige Proef Onderwaterdrainage.

Geld+voor+drains+in+veenweide
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit de notities van de commissie Groen & Water. Vorige week kwamen de Statenleden niet toe aan de behandeling van dit project.

Alleen boeren in de veenweidegebieden Nieuwkoopse Plassen, Gouwe Wiericke en de Krimpenerwaard kunnen aanspraak maken op de subsidie. Die bedraagt de helft van de aanlegkosten van onderwaterdrainage tot maximaal 0,50 euro per meter drain en maximaal 1.000 euro per hectare.

900 hectare

Aanvankelijk was het de bedoeling om 900 hectare onderwaterdrainage aan te leggen in het westelijk veenweidegebied. Hiervoor had het Rijk gelden uit de Nota Ruimte toegezegd.

De toezegging is geschrapt in het kader van de bezuinigingen. De hoogte van het werkelijk beschikbare budget is 'vooralsnog onzeker', meldt gedeputeerde Han Weber aan Provinciale Staten. Daarom stelt hij nu een 'opstartbedrag' beschikbaar.

Bodemdaling

Onderwaterdrainage is een van de maatregelen uit de Veenweidepacten in het Groene Hart om de bodemdaling te remmen. De aanleg van onderwaterdrainage kost ongeveer 1.200 en 1.800 euro per hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer