Drains verbeteren draagkracht veenweide

Met onderwaterdrainage zijn graspercelen door de betere draagkracht minimaal een week langer te benutten. Dat blijkt uit proeven bij zo'n 10 westelijke melkveehouders die drains in enkele graspercelen hebben liggen.

Drains+verbeteren+draagkracht+veenweide
©

Op veenweide met onderwaterdrainage is een draagkracht van 8,3 kilo per vierkante centimeter gemeten. Dat is bijna 20 % meer dan op percelen zonder drains. Daar is de draagkracht 7 kilo per vierkante centimeter.

De resultaten werden woensdag op de innovatiedag van het Veenweide Innovatie Centrum (VIC) en PPP Agro Advies in Stolwijk bekend gemaakt. Ook konden boeren zelf zien hoe drains sleufloos in veenweide worden gelegd.

Grasopbrengst

'De winst is minimaal een week extra om het land te beweiden of te maaien. Ook is door een betere ontwatering de graskwaliteit beter', concludeert adviseur Barend Meerkerk van PPP-Agro Advies. Hij begeleidt het praktijknetwerk van de westelijke veenweideboeren.

Meerkerk verwacht dat de periode nog wel eens langer kan uitpakken als komende herfst blijkt dat de percelen langer zijn te benutten. Niet dat er meer gras groeit, maar door eerder in het voorjaar of later in de herfst te maaien, is de grasopbrengst toch hoger.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer