Ma%C3%AFs+hoger+met+onderwaterdrainage
© Henk De Weerd

Maïs hoger met onderwaterdrainage

Onderwaterdrainage werkt bij maïsteelt op veen. Dat tonen de eerste bevindingen van de proef 'Maïs op veen' bij firma De Wit in Oosthuizen. Op het land met onderwaterdrainage staat het maïs hoger dan zonder.

De broers Frank, Peter en Richard de Wit doen mee aan een proef van LTO Noord en de agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken. Ze telen op een perceel 2 hectare maïs, waarvan de helft de helft is gedraineerd.

De onderwaterdrainage is dit voorjaar aangelegd. Daarna is de grond met de strokenfrees van loonbedrijf Lubrecht uit Broek in Waterland bewerkt en zijn 2 maïsrassen ingezaaid.

Bodemdaling

De komende 2 jaar wordt het waterverbruik, de grondwaterstand, de bodemdaling en de opbrengst gemeten op de percelen met en zonder drains. 'Wij geloven erin. Daarom hebben we naast de proef nog eens 6 hectare onderwaterdrainage aangelegd', vertelt Frank de Wit.

De broers houden 180 melkkoeien en telen in totaal 30 hectare maïs. 'Het rendement zullen in de herfst zien', stelt hij.

Structuur

Firma De Wit wordt begeleid door het Louis Bolk Instituut. Volgens onderzoeker Jaochiem Deru levert maïsteelt in stroken een betere bodemstructuur en -leven op. Ook is de bodemdaling minder en de draagkracht en bodemstructuur beter.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer