Actie+NAK+voor+beter+pootgoed
© Nieuwe Oogst

Actie NAK voor beter pootgoed

De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) kondigt een aantal maatregelen aan in de hoop om daarmee de kwaliteit van het pootgoed op een hoger plan te brengen.

Bij de losse verlading van pootgoed zet de keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen dit jaar meer in op de controle van de kwaliteit van het pootgoed.

Zo moeten partijen voor het laden goedgekeurd klaar staan en zal bij het laden altijd een keurmeester aanwezig zijn.

Klachtenafhandeling

NAK wil ook meer aandacht besteden aan klachtafhandeling. Klachten worden nu door de ontvanger veelal rechtstreeks bij de handelshuizen neergelegd. Hierdoor ontbreekt bij de keuringsdienst het inzicht over precieze aard van de klachten.

NAK wil daarom voor interne evaluatie de eventuele klachten over pootgoed beter in beeld brengen. Telers krijgen het verzoek om met ingang van dit jaar klachten rechtstreeks door te geven aan de dienst.

Expertise

De kosten voor de expertise, uitgevoerd op ontvangen pootaardappelen, rekent NAK toe op basis van ongelijkheid. Als de ontvangen partij niet aan de NAK-eisen blijkt te voldoen, brengt de keuringsdienst hiervoor geen kosten in rekening.

De expertise moet de afnemer binnen een paar dagen na ontvangst van de partij aanvragen. Met de uitslag van deze onafhankelijke expertise is in overleg te treden met de leverancier van het pootgoed over verdere afhandeling van de klacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer