Nieuwe+EU%2Dverordening+ingrijpend+voor+NAK
© Persbureau Noordoost

Nieuwe EU-verordening ingrijpend voor NAK

Een nieuwe verordening van de Europese Unie, betreffende onder meer plantgezondheid, is er opgericht dat bedrijven meer verantwoordelijk zijn voor de controle op de kwaliteit van hun eigen producten.

De gevolgen van deze verordening kunnen met name voor een keuringsdienst als NAK ingrijpend zijn. Met de verordening is het uitgangspunt van de Europese Commissie dat voedselproducenten hun producten zelf keuren of de controle zelf uitbesteden.

Voor de NAK blijft dan alleen een taak weggelegd als toezichthouder en eventueel als bemiddelaar in een conflict tussen leverancier en afnemer. Zoals het nu lijkt, wordt de EU-verordening in 2015 ingevoerd.

Steekproeven uitvoeren

Concreet betekent het volgens directiesecretaris Arjan Kroon van NAK dat ondernemers zelf kunnen bepalen wie de keuring op hun bedrijf uitvoert. NAK houdt wel wettelijke taken om toezicht te houden en steekproeven uit te voeren.

Voor export naar landen buiten de EU blijft de NAK keuringen uitvoeren voor de afgifte van fytosanitaire certificaten.

'De verordening betekent ook dat de keuringsnormen voor alle lidstaten gelijk zijn. Nederland mag wettelijk geen aanvullende eisen stellen, dit kan alleen nog op vrijwillige basis', geeft Kroon aan.

Beraden op positie

NAK bereidt zich de komende periode voor op de nieuwe EU-regels. Kroon: 'Vooral het bedrijfsleven moet zich uitspreken over hoe we in de Nederlandse pootgoedsector moeten omgaan met de nieuwe verordening. Wij kunnen ons dan beraden op onze positie.'

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer