GD krijgt weer meldingen Schmallenberg

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) krijgt de laatste weken meldingen van dierenartsen over melkkoeien met ziektebeelden die passen bij het Schmallenberg-virus. Nieuwe besmettingen zijn nog niet aangetoond.

Wel stak de ziekte de afgelopen weken de kop weer op in Engeland, Zwitserland en Frankrijk. Voor Zwitserland is de infectie nieuw.

Het is nu een jaar geleden dat de eerste melkkoeien in Nederland ziek werden van het Schmallenberg-virus. Zij vertoonden diarree, daling van melkproductie en soms enkele dagen koorts. Maanden later werden afwijkende vruchten geboren en werd de virusziekte ook daadwerkelijk aangetoond. Dat gebeurde in totaal op 350 bedrijven in Nederland.

Het aantal meldingen van het Schmallenberg-virus liep dit voorjaar sterk terug. Eind mei werd het laatste positieve kalf gemeld en op 1 april het laatste positieve misvormde lam.

Meevallen

Procentueel viel het aantal ziektegevallen mee: 3,7% van de melkveebedrijven en 2,5% van de schapenbedrijven hadden te maken met misvormde kalveren en lammeren. De meeste gevallen van het Schmallenberg-virus bij koeien werden aangetoond in Gelderland (45), Overijssel (39) en Noord-Brabant (37).

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer