Meldplicht+Schmallenbergvirus+blijft
© -

Meldplicht Schmallenbergvirus blijft

De meldplicht voor het Schmallenbergvirus blijft. Dat schrijft EL&I-staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer. Wel vereenvoudigt hij het huidige, kostbare onderzoeksprotocol dat gevolgd wordt na een melding.

In de nieuwe procedure vindt, na de telefonische melding door de veehouder bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), niet langer een bedrijfsbezoek door de NVWA om bij het moederdier bloed te tappen. Op indicatie van de NVWA zal het dier worden opgehaald door de GD.

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) wordt vervolgens een vereenvoudigde sectie op het dier verricht. Hierna test het Centraal Veterinair Instituut (CVI) het hersenmateriaal op aanwezigheid van virusmateriaal. De resultaten die hieruit voortkomen en het verloop van de epidemie worden voor de zomer geëvalueerd.

Piek

Inmiddels lijkt de piek in het aantal misvormd geboren lammeren in dit lammerseizoen voorbij te zijn. Wat betreft het aantal misvormd geboren kalveren is dit nog niet het geval. Bleker houdt de meldplicht daarom in ieder geval in stand tot ook in de rundveesector inzichtelijk is wat de impact van de huidige besmetting met het Schmallenbergvirus is geweest.

Bleker is in overleg met de veesector over mogelijke praktische preventiemaatregelen met het oog op aankomend vectorseizoen. Zo moet worden geprobeerd de toekomstige schade zo veel mogelijk in te perken.

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virus Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer