Schapen+dragen+antistoffen+Schmallenberg
© Douwe Korting

Schapen dragen antistoffen Schmallenberg

Het lijkt erop dat de meeste schapen, net als runderen, zijn besmet met het Schmallenberg-virus en antistoffen hebben aangemaakt. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek door ID Lelystad, meldt Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De resultaten naar de aanwezigheid van antistoffen voor Schmallenberg in de schapenpopulatie worden over ongeveer een maand bekend. Maar alles wijst erop dat de meeste schapen zijn geïnfecteerd. Dat is goed nieuws, want die dieren raken dan komend jaar in principe niet besmet.

Duitse onderzoekers zijn al wat verder met hun onderzoek en die trekken dezelfde voorlopige conclusies.

'Als de uitkomst inderdaad is dat veel schapen geïnfecteerd zijn en antistoffen dragen dan hoeven we waarschijnlijk niets te doen voor het komende dekseizoen', zegt Vellema. 'Hooguit brengen we laten nog advies uit dat de nieuw geboren lammeren beter wat later bij de ram te doen. Die kunnen immers wel een nieuwe infectie oplopen als knutten hen steken. Maar dat bekijken we nog.'

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virus Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer