GGD%2Duitspraak+zo%C3%B6nose+%27stemmingmakerij%27
© Jos van Leeuwen

GGD-uitspraak zoönose 'stemmingmakerij'

Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel is verbolgen over ‘stemmingmakende’ uitspraken van de GGD wat betreft overdraagbaarheid van dierziekten, zoals het Schmallenberg- en rhinovirus op mensen.

Ormel zegt dit naar aanleiding van het bloedonderzoek onder dierenartsen, dat vandaag plaatsheeft tijdens een congres van de KNMVD in Doorn.

GGD-directeur Laurent de Vries stelde vandaag in de Telegraaf 'zich zorgen te maken over het ontstaan van dierziekten die overslaan op mensen'. Hij noemde in dat verband ook het rhinovirus dat onder paarden waart, maar mensen niet kan besmetten.

Suggestief

Ormel noemt de uitspraken suggestief, bangmakend en stemmingmakerij. 'Is het de directeur bekend dat rhinopneumonie bij paarden geen zoönose is?’, vraagt hij zich af. 'Zo ja, waarom noemt hij dit virus dan in een rijtje van ziekten waarover hij zich zorgen maakt?' Bovendien bestaan zoönosen al sinds dat mensen in contact staan met dieren.

Het Kamerlid wil van EL&I-staatssecretaris Henk Bleker weten op welke wijze hij zich gaat inspannen om berichtgeving rond ziekte-uitbraken bij dieren transparant en met kennis van zaken te laten plaatsvinden.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer