Schmallenberg%2Dvirus
© Caroline van der Plas

Schmallenberg-virus

Het Schmallenberg-virus houdt schapen-, geiten- en rundveehouders bezig. Dit dossier bundelt onze berichtgeving over dit onderwerp.

**www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1614855&h=Vragenlijst Schmallenberg aangepastVraag en antwoord over het Schmallenberg-virus**

Vrijdag 4 mei 2012
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1716894&h=Nu al 331 meldingen Schmallenberg-virusNu al 331 meldingen Schmallenberg-virus - Het aantal aangetoonde besmettingen met het Schmallenberg-virus in Nederland is opgelopen tot 331. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Woensdag 2 mei 2012
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1715432&h=Ruim 1600 meldingen Schmallenberg-virusRuim 1600 meldingen Schmallenberg-virus - Het aantal meldingen van het Schmallenberg-virus is opgelopen tot 1602. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dinsdag 1 mei 2012
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1714471&h=RIVM: Schmallenberg niet besmettelijkRIVM: Schmallenberg niet besmettelijk - Het Schmallenberg-virus is niet overdraagbaar op mensen. Dat meldt het RIVM na een onderzoek op 300 mensen die met besmette bedrijven in aanraking zijn geweest.

Maandag 23 april 2012
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1707870&h=Nu 303 gevallen Schmallenberg-virus - Het aantal aangetoonde besmettingen met het Schmallenberg-virus is opgelopen tot 303. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag heeft gepubliceerd.

Vrijdag 20 april 2012
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1705105&h=Schmallenberg-virus 296 keer aangetoondSchmallenberg-virus 296 keer aangetoond - Schmallenberg-virus is tot nu toe bij 296 Nederlandse bedrijven vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag bekend maakte.

Donderdag 19 april
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1704216&h='Schade Russische importstop onderschat''Schade Russische importstop onderschat' - De schade die de veehouderij lijdt door de Russische importstop, ingesteld in verband met het Schmallenberg-virus, is veel groter dan de € 6 miljoen die de Europese Commissie beraamt. Dat stelt Reinoud van Gent van Veepro, de brancheorganisatie van vee-exporteurs.

Woensdag 18 april
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1703116&h=Schapen dragen antistoffen SchmallenbergSchapen dragen antistoffen Schmallenberg - Het lijkt erop dat de meeste schapen, net als runderen, zijn besmet met het Schmallenberg-virus en antistoffen hebben aangemaakt. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek door ID Lelystad, meldt Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Maandag 16 april
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1701288&h=NVWA: 1481 meldingen Schmallenberg-virusNVWA: 1481 meldingen Schmallenberg-virus - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft sinds de invoering van de meldplicht op 20 december 2011 1481 meldingen van mogelijke Schmallenberg-virusbesmettingen gekregen. Dat zijn er 15 meer dan vrijdag.

Vrijdag 13 april
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1699155&h=Nu al 272 besmettingen Schmallenberg-virusNu al 272 besmettingen Schmallenberg-virus - Het aantal besmettingen met het Schmallenberg-virus is opgelopen tot 272. Dat blijkt uit actuele cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Woensdag 11 april
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1697956Schmallenberg niet besmettelijk voor mens - Onderzoek wijst uit dat het virus niet gevaarlijk is voor mensen.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1697691&h=Nu als 253 gevallen Schmallenberg-virusNu al 253 gevallen Schmallenberg-virus - Het Schmallenberg-virus is inmiddels vastgesteld bij 253 Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit (NVWA).

Dinsdag 10 april
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1696698&h=Enkel runderen en schapen gemeldEnkel runderen en schapen gemeld - Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn tot en met vandaag 1420 meldingen binnengekomen over een mogelijke Schmallenberg-virusbesmetting. Een toename van 89 meldingen in 1 week.

Woensdag 4 april
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1691719&h=NVWA: 1331 Schmallenberg-meldingenNVWA: 1331 Schmallenberg-meldingen - Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwamen tot en met gisteren 1331 meldingen van mogelijke Schmallenberg-virusbesmetting binnen.

Dinsdag 3 april
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1690977&h=Meldplicht Schmallenbergvirus blijftMeldplicht Schmallenbergvirus blijft - De meldplicht voor het Schmallenbergvirus blijft. Dat schrijft EL&I-staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer. Wel vereenvoudigt hij het huidige, kostbare onderzoeksprotocol dat gevolgd wordt na een melding.

Zaterdag 31 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1686754&h=Brussel praat over SchmallenbergBrussel praat over Schmallenberg - De Europese Commissie houdt maandag in Brussel een studiedag over het Schmallenberg-virus. Zo'n 150 belangstellenden uit de hele EU en enkele andere landen doen er aan mee.

Vrijdag 30 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1686593&h=Schmallenberg-virus 234 keer aangetoondSchmallenberg-virus 234 keer aangetoond - Het Schmallenberg-virus is inmiddels op 234 Nederlandse bedrijven vastgesteld. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Donderdag 29 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1685081&h=NVWA: 1249 Schmallenberg-meldingenNVWA: 1249 Schmallenberg-meldingen - Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwamen tot en met gisteren 1249 meldingen van mogelijk Schmallenberg-virus binnen.

Woensdag 28 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1683853&h=Congresgangers getest op SchmallenbergGGD-uitspraak zoönose 'stemmingmakerij' - Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel is verbolgen over ‘stemmingmakende’ uitspraken van de GGD wat betreft overdraagbaarheid van dierziekten, zoals het Schmallenberg- en rhinovirus op mensen.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1683853&h=Congresgangers getest op SchmallenbergCongresgangers getest op Schmallenberg - Dierenartsen die vanmiddag deelnemen aan het congres van de Groep Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren (GGL) van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, worden getest op Schmallenberg-virus.

Maandag 26 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1680739&h=Schmallenberg-virus 211 keer aangetoondSchmallenberg-virus 211 keer aangetoond - Het Schmallenberg-virus is inmiddels vastgesteld bij 211 Nederlandse bedrijven. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1680739&h=Schmallenberg-virus 211 keer aangetoondUruguay weert Europees fokmateriaal - Uruguay heeft een tijdelijk verbod ingesteld op de import en doorvoer van genetisch materiaal uit Europa.

Donderdag 22 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1679302&h=NVWA: 1156 Schmallenberg-meldingenNVWA: 1156 Schmallenberg-meldingen - Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kwamen tot en met vandaag 1156 meldingen van mogelijk Schmallenberg-virus binnen. Nieuwe besmettingen traden alleen bij runderen op.

Woensdag 21 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1677994&h=Meldingen Schmallenberg-virus nemen toeMeldingen Schmallenberg-virus nemen toe - Het aantal meldingen van mogelijke gevallen van het Schmallenberg-virus blijft toenemen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tot nu 1126 meldingen binnengekregen.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1677356&h=Knut verspreidt Schmallenberg-virusKnut verspreidt Schmallenberg-virus - Het Schmallenberg-virus is in 3 knuttensoorten aangetoond. Belgische onderzoekers hebben daarmee het vermoeden bevestigd, dat de kleine mugjes betrokken zijn bij de overdracht van het virus.

Dinsdag 20 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1677186&h=Brussel hekelt Russisch invoerverbodBrussel hekelt Russisch invoerverbod - De Europese Unie (EU) betreurt het Russische besluit om tijdelijk geen Europese varkens in te voeren. Volgens de Europese Commissie is de importstop onterecht.

Maandag 19 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1676457&h=NVWA: 1091 Schmallenberg-meldingenNVWA: 1091 Schmallenberg-meldingen - Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn tot en met vandaag 1091 meldingen van mogelijk Schmallenberg-virus binnengekomen. Het aantal besmettingen groeit vooral in de rundveehouderij.

Vrijdag 16 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1673540&h=Meer dan 1000 Schmallenberg-meldingenMeer dan 1000 Schmallenberg-meldingen - Het aantal meldingen van het Schmallenberg-virus is de 1000 gepasseerd. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Donderdag 15 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1672700&h=EP: krachtiger optreden SchmallenbergEP: krachtiger optreden Schmallenberg - De Europese Commissie moet meer actie ondernemen om de onrust rondom het Schmallenberg-virus weg te nemen. Dat bleek vandaag tijdens de vergadering van het Europees Parlement.

Dinsdag 13 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1670981&h=Nu ook Schmallenberg-virus in SpanjeNu ook Schmallenberg-virus in Spanje - Bij een schaap in het Spaanse Andalusië is het Schmallenberg-virus vastgesteld.

Maandag 12 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1669990&h=Schmallenbergvirus: 213 gevallen Belgi%C3%ABSchmallenbergvirus: 213 gevallen België - In België is het aantal bedrijven met het Schmallenberg-virus de grens van 200 gepasseerd.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1669575&h=NVWA: 948 meldingen Schmallenberg-virusNVWA: 948 meldingen Schmallenberg-virus - Bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) kwamen tot en met vandaag 948 meldingen van mogelijke Schmallenberg-besmetting binnen. Het virus treft de laatste dagen vooral de rundveehouderij.

Vrijdag 9 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1667096&h=CVI: 'Schmallenberg-gevallen nemen af'CVI: 'Schmallenberg-gevallen nemen af' - Er wordt waarschijnlijk vanaf volgende maand minder melkvee ziek door het Schmallenberg-virus. Dat meldt viroloog Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) aan de NOS.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1666975&h=Meer dan 900 meldingen Schmallenberg-virusMeer dan 900 meldingen Schmallenberg-virus - Het aantal meldingen van het Schmallenberg-virus heeft de 900 overschreden. Sinds de invoering van de meldplicht zijn er 904 meldingen van verdachte gevallen gedaan.

Woensdag 7 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1665241&h=Varkenshandel lijdt niet onder importstopVarkenshandel lijdt niet onder importstop - De Nederlandse varkenshandel heeft geen last van de importstop voor Europees vee in Rusland. Dat zegt voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond voor Handelaren in Vee (NBHV).
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1664917&h=NVWA: 862 meldingen Schmallenberg-virusNVWA: 862 meldingen Schmallenberg-virus - Bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) kwamen tot en met vandaag 862 meldingen van mogelijke Schmallenberg-virusbesmetting binnen. Dat zijn er 18 meer dan gisteren.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1664231&h=RIVM onderzoekt Schmallenberg-overdrachtRIVM onderzoekt Schmallenberg-overdracht - Om uit te sluiten dat het Schmallenberg-virus mensen infecteert, start het RIVM een onderzoek onder veehouders en -artsen. Dat gebeurt op verzoek van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en EL&I-staatssecretaris Henk Bleker.

Maandag 5 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1663261&h=Aantal Schmallenberg-besmettingen stijgtAantal Schmallenberg-besmettingen stijgt - Het aantal besmettingen met het Schmallenberg-virus neemt snel toe. Het virus is inmiddels bij 144 bedrijven vastgesteld. Een week geleden ging het nog om 123 bedrijven.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1662885&h=Russische ban Europees veeRussische ban Europees vee - Rusland sluit haar grenzen op 20 maart voor vee uit de Europese Unie. Dat gebeurt vanwege het Schmallenberg-virus, meldt veterinairbureau Rosselkhoznadzo.

Vrijdag 2 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1660113&h=Schmallenberg-virus treft 137 bedrijvenSchmallenberg-virus treft 137 bedrijven - Het aantal aangetoonde besmettingen met het Schmallenberg-virus is opgelopen tot 137. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Donderdag 1 maart
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1659561&h=Virus dendert door bij runderenVirus dendert door bij runderen - Het Schmallenberg-virus is tot aan donderdag op 135 bedrijven vastgesteld. Het gaat om 99 schapenbedrijven, 5 geitenbedrijven en 31 rundveebedrijven.

Woensdag 29 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1658175&h=Schmallenberg-virus nu ook in UtrechtSchmallenberg-virus nu ook in Utrecht - Op 2 rundveebedrijven in Utrecht is nu ook Schmallenberg aangetroffen. Daarmee zijn nu in alle provincies besmettingen bekend, geeft de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) aan.

Maandag 27 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1656403&h=Meer dan 700 meldingen SchmallenbergMeer dan 700 meldingen Schmallenberg - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft sinds de invoering van de meldplicht op 20 december al 701 meldingen gekregen over het Schmallenberg-virus.

Vrijdag 24 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1653547&h=Schmallenberg vastgesteld op 118 bedrijvenSchmallenberg vastgesteld op 118 bedrijven - Het Schmallenberg-virus is inmiddels vastgesteld op 118 Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Donderdag 23 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1652290&h=Schmallenberg geen reden sluiten grensSchmallenberg geen reden sluiten grens - Nederland voert overleg met de landen die hun grenzen hebben gesloten voor herkauwers en/of genetisch materiaal vanwege het Schmallenberg-virus. Dat schrijft EL&I-staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

Woensdag 22 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1651942&h=Schmallenberg-virus nu op 116 bedrijvenSchmallenberg-virus nu op 116 bedrijven - Het Schmallenberg-virus is inmiddels vastgesteld op 116 Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dinsdag 21 februari 2012
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1650794&h=CVI: Schmallenberg-uitbraak mogelijk eerderCVI: Schmallenberg-uitbraak mogelijk eerder - Centraal Veterinair Instituut (CVI) sluit niet uit dat de eerste infecties met het Schmallenberg-virus eerder plaatsvonden dan nu bekend. 'Onderzoek biedt daarover hopelijk voor de zomer duidelijkheid', stelt Wim van der Poel.

Maandag 20 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1650209&h=Schmallenberg-virus nu ook in LuxemburgSchmallenberg-virus nu ook in Luxemburg - Bij een kleine schapenhouderij in het noorden van Luxemburg is Schmallenberg-virus vastgesteld. Dat meldt Tageblatt.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1649962&h=Eerste Schmallenberg-besmetting Itali%C3%ABEerste Schmallenberg-besmetting Italië - Het eerste geval van Schmallenberg-virusbesmetting in Italië is bij een geit vastgesteld. Italiaanse onderzoekers vragen zich ondertussen af of dit virus niet in het tweede in plaats van eerste jaar van verspreiding zit.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1649935&h=Schmallenberg-virus op 108 bedrijvenSchmallenberg-virus op 108 bedrijven - Het Schmallenberg-virus is vastgesteld op 108 bedrijven en er zijn 602 meldingen. Dat geeft de Nederlands Voedsel- en Waren Autoriteit aan.

Vrijdag 17 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1647374&h=Weer meer meldingen Schmallenberg-virusWeer meer meldingen Schmallenberg-virus - Het aantal meldingen van het Schmallenberg-virus blijft toenemen. In 3 dagen zijn er 55 meldingen bijgekomen, waardoor het totaal aantal meldingen uitkomt op 571.

Woensdag 15 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1645304&h=Utrecht nog steeds Schmallenberg-vrijUtrecht nog steeds Schmallenberg-vrij - Utrecht is nog steeds de enige provincie waar geen Schmallenberg-virus is aangetoond. Dat blijkt uit het nieuwste overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dinsdag 14 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1644253&h=Schmallenberg op 94 Franse bedrijvenSchmallenberg op 94 Franse bedrijven - In het noorden van Frankrijk zijn 94 boerenbedrijven getroffen door het Schmallenberg-virus. Dat heeft het Franse landbouwonderzoeksinstituut Cirad vandaag bekendgemaakt.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1643976&h=NVWA: 100 gevallen Schmallenberg-virusNVWA: 100 gevallen Schmallenberg-virus - Het aantal besmettingen met het Schmallenberg-virus in Nederland is opgelopen tot 100. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1643817&h=PvdD wil exportverbod drachtig veePvdD wil exportverbod drachtig vee - De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een exportverbod voor drachtige runderen, schapen en geiten. De reden daarvoor is de uitbraak van het Schmallenberg-virus.

Zaterdag 11 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1640999&h=RIVM: onderzoek risico SB-virus voor mensRIVM: onderzoek risico SB-virus voor mens - Het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM wil grotere groepen mensen onderzoeken, om een indruk te krijgen of mensen bij blootstelling aan geïnfecteerd materiaal met het Schmallenberg-virus besmet kunnen worden.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1640965&h=Schmallenberg breidt ook uit in buitenlandSchmallenberg breidt ook uit in buitenland - Het aantal besmettingen met het Schmallenberg-virus loopt ook buiten Nederland verder op. Dat blijkt uit een overzicht dat staatssecretaris Bleker van EL&I naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vrijdag 10 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1640595&h=Al bijna 100 Schmallenberg-besmettingenAl bijna 100 Schmallenberg-besmettingen - Het aantal besmettingen met het Schmallenberg-virus is opgelopen tot 98. Dat blijkt uit recente cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1640354&h=Schmallenberg mindert bij schapenSchmallenberg mindert bij schapen - Alles wijst erop dat het Schmallenberg-virus bij schapen over het hoogtepunt heen is. Dat stelt Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Donderdag 9 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1639546&h=Schmallenberg vastgesteld op 96 bedrijvenSchmallenberg vastgesteld op 96 bedrijven - Op 3 rundvee-, 88 schapen- en 5 geitenbedrijven is het Schmallenberg-virus aangetoond, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Woensdag 8 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1638958&h=Onderzoek EU-instituten Schmallenberg-virusOnderzoek EU-instituten Schmallenberg-virus - Europese instituten EFSA en ECDC brengen samen een advies uit over het Schmallenberg-virus.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1638622&h=NVWA: 450 meldingen Schmallenberg-virusNVWA: 450 meldingen Schmallenberg-virus - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tot nu toe 450 meldingen gekregen in verband met het Schmallenberg-virus.

Dinsdag 7 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1637599&h=NVWA meldt 96 Schmallenberg-besmettingenNVWA meldt 96 Schmallenberg-besmettingen - Het aantal besmettingen met het Schmallenberg-virus is opgelopen tot 96. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Zaterdag 4 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1622144&h=Schmallenberg-virus: 397 meldingenSchmallenberg-virus: 397 meldingen - De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft tot eind deze week 397 meldingen binnengekregen vanwege een mogelijke besmetting met het Schmallenberg-virus. Er zijn 93 besmettingen.

Vrijdag 3 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1621325&h=NVWA: 385 Schmallenberg-meldingenNVWA: 385 Schmallenberg-meldingen - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontving tot vandaag 385 meldingen van mogelijk besmette Schmallenberg-dieren. Het virus is aangetoond op 91 bedrijven.

Donderdag 2 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1620737&h=11 Britse Schmallenberg-virusbesmettingen11 Britse Schmallenberg-virusbesmettingen - Bij 11 schapen in Groot-Brittannië is Schmallenberg-virus vastgesteld. De besmettingen werden geconstateerd in de graafschappen Norfolk, Suffolk, Essex, Kent en East Sussex.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1620595&h=Oekra%C3%AFne sluit grens voor runderenOekraïne sluit grens voor runderen - Na Rusland en Egypte sluit ook Oekraïne de grenzen voor levende runderen en andere herkauwers uit landen die getroffen zijn door het Schmallenberg-virus. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van EL&I.

Woensdag 1 februari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1619984&h=Meldplicht Schmallenberg-virus uitgebreidMeldplicht Schmallenberg-virus uitgebreid - De meldplicht van het Schmallenberg-virus wordt morgen uitgebreid met alle vondsten van een virusbesmetting op basis van (bloed)monsteronderzoek.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1619922&h=FVE: meld Schmallenberg-verdenking altijdFVE: meld Schmallenberg-verdenking altijd - De Europese Federatie van dierenartsen FVE roept alle Europese dierenartsen op Schmallenberg-verdenkingen altijd en direct te melden.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1619783&h=NVWA: 376 meldingen Schmallenberg-virusNVWA: 376 meldingen Schmallenberg-virus - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft al 376 meldingen gekregen over dieren die mogelijk besmet zijn met het Schmallenberg-virus.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1619639&h=Schmallenberg: 'geen paniek zaaien''Schmallenberg: 'geen paniek zaaien' - Huisartsen moeten ervoor waken geen paniek te zaaien onder mensen over het Schmallenberg-virus.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1619552&h=Egypte stopt import Nederlands fokveeEgypte stopt import Nederlands fokvee - Egypte heeft de grenzen gesloten voor Nederlands fokvee. De importstop heeft te maken met het Schmallenberg-virus.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1619395&h=Schmallenberg-virus verspreidt zich tragerSchmallenberg-virus verspreidt zich trager - Het Schmallenberg-virus, dat in Nederland, België en Duitsland veel doodgeboortes bij dieren veroorzaakt, zal zich trager uitbreiden en op den duur minder infecties veroorzaken. Dat verwachten Duitse deskundigen.

Dinsdag 31 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1618512&h=Veehandel vreest langdurige importstopVeehandel vreest langdurige importstop - De Nederlandse Bond voor Handelaren in Vee betreurt de importstop die Rusland gisteren afgekondigde voor rundvee en fokmateriaal. De bond vreest dat die blokkade langer duurt dan 4 tot 6 weken.

Maandag 30 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1618190&h=Bleker: EU-geld Schmallenberg komt erEU-geld Schmallenberg komt er - Staatssecretaris Henk Bleker verwacht dat de Europese Commissie in februari geld beschikbaar stelt voor ondersteuning bij het onderzoek naar het Schmallenberg-virus.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1618150&h=Rusland stopt import rundvee; vlees mag welRusland stopt import rundvee, vlees mag wel - Rusland sluit tijdelijk de grenzen voor rundvee uit Nederland. Vlees en zuivel mogen wel de grens over. Staatssecretaris Henk Bleker verwacht dat de importstop minimaal enkele weken duurt.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1617659&h=Nu al 87 Schmallenberg-virusbesmettingenNu al 87 Schmallenberg-virusbesmettingen - Het Schmallenberg-virus is inmiddels aangetoond op 87 bedrijven. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Zaterdag 28 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1616432&h=Andere naam Schmallenberg-virusAndere naam Schmallenberg-virus - De inwoners van het Duitse stadje Schmallenberg willen dat het virus, dat naar hun stadje is genoemd, een nieuwe naam krijgt.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1615539&h=Gesprek Russen over importstop maandagGesprekken in Moskou - Maandag praten Nederlandse experts in Moskou over het dreigende importverbod voor Nederlandse runderen, vlees en zuivel door Rusland.

Vrijdag 27 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1615573&h=Schmallenberg-virus 80 keer vastgesteldSchmallenberg-virus 80 keer vastgesteld - Het Schmallenberg-virus is aangetoond bij 80 bedrijven. Het gaat om 2 rundveebedrijven, 3 geitenbedrijven en 75 schapenbedrijven.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1615535&h=Schmallenberg: vraag en antwoord boerenSchmallenberg: vraag en antwoord boeren - Boeren die een van de informatieavonden hebben bezocht, die LTO en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) deze week hielden over het Schmallenberg-virus, blijken nog met veel vragen te zitten.

Donderdag 26 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1614855&h=Vragenlijst Schmallenberg aangepastVragenlijst Schmallenberg aangepast - De Schmallenberg-vragenlijst van het ministerie van EL&I is aangepast. Het gaat daarbij onder meer over de wijze van testen.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1614705&h=NVWA: 311 Schmallenberg-meldingenNVWA: 311 Schmallenberg-meldingen - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ontving al 311 meldingen van mogelijk besmette Schmallenberg-dieren. Het virus is aangetoond op 78 bedrijven.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1614667&h=Schmallenberg-virus rukt op in DuitslandHet Schmallenberg-virus breidt zich verder uit in Duitsland - Het virus, dat gevaarlijk is voor runderen en schapen, is nu ook aangetroffen in deelstaat Baden-Württemberg.

Woensdag 25 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1613992&h=Meldingen Schmallenberg blijven stijgenMeldingen Schmallenberg blijven stijgen - Het aantal meldingen van veehouders die denken dat hun dieren besmet zijn met het Schmallenberg-virus, blijft toenemen. Op dit moment hebben 300 boeren een officiële melding gedaan.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1613008&h=Schmallenberg-bijeenkomst geeft boer rustSchmallenberg-avond geeft boer rust - Zo’n 250 boeren bezochten gisteravond de tweede LTO- en GD-informatieavond over het Schmallenberg-virus. Na Heerenveen was Bathmen aan de beurt.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1612937&h=Importstop rund dreigt: strop %E2%82%AC 30 miljoenImportstop rund dreigt: strop € 30 miljoen - Rusland dreigt de grenzen nu ook te sluiten voor rundvee en rundvlees. Een economische strop van € 30 miljoen dreigt.

Dinsdag 24 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1611716&h=Eerste informatieavond Schmallenberg-virusEerste informatieavond Schmallenberg-virus - De eerste van 4 informatieavonden over het Schmallenberg-virus werd gisteravond in Heerenveen gehouden. Bathmen, De Meern en Oirschot volgen deze week.

Maandag 23 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1611577&h=Nu al 283 meldingen Schmallenberg-virusNu al 283 meldingen Schmallenberg-virus - Het aantal meldingen van misvormde kalveren of lammeren is opgelopen naar 283. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1611306&h=Schmallenberg bij 2 Nederlandse kalverenSchmallenberg bij 2 Nederlandse kalveren - Bij een kalf uit Drenthe en één uit Flevoland is Schmallenberg-virus vastgesteld, bevestig EL&I-woordvoerder Coen Gelinck.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1611285&h=Britse schapen besmet met SchmallenbergBritse schapen besmet met Schmallenberg - Bij 4 schapen in Engeland is Schmallenberg-virus vastgesteld. Dat meldt het Britse Animal Health and Veterinary Laboratories Agency.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1610823&h=Veehandel: geen zorg importstopuitbreidingVeehandel: geen zorg importstopuitbreiding - De Nederlandse veehandel maakt zich vooralsnog geen grote zorgen over het sluiten van grenzen door meer landen voor schapen, geiten en runderen.

Vrijdag 20 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1608827&h=72 schapen en geiten met Schmallenberg72 schapen en geiten met Schmallenberg - Het Schmallenberg-virus is inmiddels bij 70 schapenbedrijven en 2 geitenbedrijven vastgesteld. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1608760&h=Bleker begrijpt importstop vee RuslandBleker begrijpt importstop vee Rusland - Staatssecretaris Henk Bleker van EL&I heeft begrip voor het besluit van Rusland om voorlopig geen levende geiten en schapen meer toe te laten in het land.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1608788&h=Geen vaccin Schmallenberg voor zomerGeen vaccin Schmallenberg voor zomer - Een vaccin tegen het Schmallenberg-virus is niet voor de zomer voorhanden. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker van EL&I vanmiddag op de land- en tuinbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1608760&h=Bleker begrijpt importstop vee RuslandBleker begrijpt importstop vee Rusland - Staatssecretaris Henk Bleker van EL&I heeft begrip voor het besluit van Rusland om voorlopig geen levende geiten en schapen meer toe te laten in het land.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1608429&h=Schmallenberg-virus bij Belgisch kalfSchmallenberg-virus bij Belgisch kalf - Bij een kalf in België is gisteren het Schmallenberg-virus vastgesteld. Het gaat om een dier van het Belgisch Blauwe ras dat al na 6 maanden dracht geboren werd.

Woensdag 18 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1607153&h=NVWA: toename meldingen rundveebedrijvenNVWA: toename meldingen rundveebedrijven - Het aantal meldingen van het Schmallenberg-virus is opgelopen tot 240. Vooral bij rundveebedrijven is een toename zichtbaar.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1607090&h=Mexico wil geen Nederlands sperma meerMexico wil geen Nederlands sperma meer - Mexico sluit vanwege het Schmallenberg-virus de grens voor rundersperma en embryo's uit Nederland. China heeft vragen gesteld aan de internationale diergezondheidsorganisatie OIE.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1606934&h=Russische grens dicht voor schaap en geitRussische grens dicht voor schaap en geit - Rusland zet de invoer van levende geiten en schapen en hun vlees uit Nederland, België en Duitsland stop. Dit in verband met de Schmallenberg-besmettingen. Dat meldt het Russische voedselagentschap vandaag.

Dinsdag 17 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1605849&h=NVWA haalt eerste 5 Schmallenberg-dierenNVWA haalt eerste 5 Schmallenberg-dieren - De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) haalt bij bedrijven de eerste 5 lammeren of kalveren op die met afwijkingen worden geboren en zijn gemeld. Dat aantal geeft voldoende overzicht van de bedrijfssituatie.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1605861LTO: 'Registreer Schmallenberg-besmetting' - LTO vakgroepen Schapen- en Geitenhouderij roepen veehouders op om goed te registreren welke ooien geïnfecteerd zijn met het Schmallenberg-virus en misvormde lammeren hebben voortgebracht.

Maandag 16 januari
www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1604631&h=Schmallenberg-virus treft 65 bedrijvenSchmallenberg-virus treft 65 bedrijven - Het Schmallenberg-virus heeft tot nu toe 65 Nederlandse bedrijven getroffen. Het gaat om 63 schapenbedrijven en 2 geitenbedrijven.

Zaterdag 14 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1602660&h=EU pakt Schmallenberg samen aanEU pakt Schmallenberg samen aan - De Europese Unie gaat met spoed een leidraad opstellen voor monitoring van het Schmallenberg-virus. Dat is deze week besloten door het Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid.

Donderdag 12 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1601683&h=Schmallenberg-virus op 2e geitenbedrijfSchmallenberg-virus op 2e geitenbedrijf - Het Schmallenberg-virus is aangetoond op een geitenbedrijf in het Gelderse De Heurne. Het gaat om het tweede bedrijf met geiten, waar het virus is vastgesteld.

Woensdag 11 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1600156&h=Boeren bijgepraat over SchmallenbergBoeren bijgepraat over Schmallenberg - LTO Nederland en de GD houden eind deze maand 4 bijeenkomsten waarin boeren persoonlijk worden bijgepraat over het Schmallenberg-virus.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1598600&h=Ruim 200 meldingen Schmallenberg-virusRuim 200 meldingen Schmallenberg-virus - Het aantal meldingen van veebedrijven die denken besmet te zijn met het Schmallenberg-virus, is de 200 gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Maandag 9 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1598220&h=Schmallenberg-virus op 52 bedrijvenSchmallenberg-virus op 52 bedrijven - Het Schmallenberg-virus is nu aangetoond op 52 bedrijven en er zijn 177 meldingen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Vrijdag 6 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1595213&h=Schmallenberg-verdenkingen naar 162Schmallenberg-verdenkingen naar 162 - Het aantal verdenkingen van met het Schmallenberg-virus besmette bedrijven is in Nederland opgelopen tot 162. Dat meldt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1594793&h='Nieuw virus samen onderzoeken' 'Nieuw virus samen onderzoeken' - De EU-lidstaten moeten samen optrekken bij verder onderzoek naar het Schmallenbergvirus. Dat gaan Nederlandse vertegenwoordigers volgende week bepleiten in Brussel.

Donderdag 5 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1594488&h=Meldingsplicht Schmallenberg in FrankrijkMeldingsplicht Schmallenberg in Frankrijk. - De autoriteiten in Frankrijk hebben ook besloten een meldingsplicht in te stellen voor lammeren en kalveren met afwijkingen om mogelijke Schmallenberg-besmettingen aan te tonen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van EL&I.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1594404&h=Nu al 41 gevallen Schmallenberg-virusNu al 41 gevallen Schmallenberg-virus - Het Schmallenberg-virus is inmiddels aangetoond bij 41 bedrijven. Dat meldt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Woensdag 4 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1593606&h=39 gevallen van Duits virus aangetoond39 gevallen van Duits virus aangetoond - Het aantal bedrijven dat daadwerkelijk besmet is met het Schmallenberg-virus is opgelopen tot 39. Dat meldt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Dinsdag 3 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1592656&h=Schmallenberg-virus bij geiten in DalfsenSchmallenberg-virus bij geiten in Dalfsen - Het Schmallenberg-virus is aangetoond bij een geitenbedrijf in Dalfsen. Behalve bij dit bedrijf is het virus nu vastgesteld bij 33 schapenbedrijven.

Maandag 2 januari
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1592073&h=Schmallenberg breidt uit, ook met geitenSchmallenberg breidt uit, ook met geiten - Het aantal verdenkingen van dieren met het Schmallenberg-virus is dit weekend van 108 verder opgelopen naar 125. Daarbij is een 2e geitenbedrijf verdacht, dit keer in Friesland.

Vrijdag 30 december
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1589787&h=Schmallenberg in Nederland op 27 bedrijvenSchmallenberg in Nederland op 27 bedrijven - Het Schmallenberg-virus is tot nu op 27 bedrijven in Nederland vastgesteld. Dat meldt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) op haar website.

Donderdag 29 december 2011
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1589330&h=Kans op kalveren met Duits virus in februariKans op kalveren met Duits virus in februari - Het is waarschijnlijk dat er vanaf februari kalveren met afwijkingen, als gevolg van een Schmallenberg-virusbesmetting, worden geboren. Dat zegt Wim van der Poel van het CVI.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1589326&h=CVI: 'Al veel meer dieren besmet'CVI: 'Al veel meer dieren besmet' - Er zijn in Nederland al veel meer Schmallenberg-virusbesmettingen aangetoond dan tot nog toe naar buiten zijn gebracht. Dat zegt Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI). 'Ongeveer een derde van de aangemelde dieren test positief.'
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1589262&h=Meer Schmallenberg-besmettingen in Belgi%C3%ABMeer Schmallenberg-besmettingen in België - In België stelde het laboratorium Coda-Cerva tot gisteren bij 7 lammeren het Schmallenberg-virus vast. De dieren zijn afkomstig van 5 verschillende bedrijven.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1589215&h=Nu 93 verdenkingen Schmallenberg-virusNu 93 verdenkingen Schmallenberg-virus - Het aantal meldingen van mogelijke gevallen van het Schmallenberg-virus is opgelopen tot 93. Dat blijkt uit een overzicht van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Woensdag 28 december
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1588833&h=Schmallenberg-virus ook bij geiten - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) meldt de eerste verdenking van het Schmallenberg-virus bij geiten. Het gaat om een bedrijf in Overijssel dat geiten houdt voor productiedoeleinden.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1588806&h=Al 85 meldingen Schmallenberg-virusAl 85 meldingen -virus - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft inmiddels 85 meldingen gekregen van veehouderijen met misvormde runderen, geiten of schapen. Deze bedrijven worden verdacht van besmetting met het Schmallenberg-virus.

Zaterdag 24 december
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1586309Eerste geval Schmallenberg in België - Na Duitsland en Nederland is nu ook een besmetting van schapen met het schadelijke Schmallenberg-virus in België geconstateerd.

Vrijdag 23 december
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1586039&h=LTO boos over kaartje virusuitbraakLTO boos over kaartje virusuitbraak - LTO Nederland heeft vanmiddag haar beklag gedaan bij het ministerie van EL&I over het verspreiden van een kaart met daarop de bedrijven waar een uitbraak is geconstateerd van het zogeheten Schmallenberg-virus.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1585747&h='Bloedmonsters Schmallenberg niet insturen''Bloedmonsters Schmallenberg niet insturen' - Het heeft geen zin om bloedmonsters van koeien of schapen in te sturen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) om te zien of die het Schmallenberg-virus bevatten.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1585503&h=Ook in Belgi%C3%AB Schmallenberg verdenkingenOok in België Schmallenberg verdenkingen - In België worden momenteel onderzoeken uitgevoerd bij 3 verdachte schapenbedrijven in Vlaanderen naar mogelijke besmetting met het Schmallenberg-virus. Dat meldt het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1585486&h=Duits-virus niet via mestmonster aantoonbaarDuits-virus niet via mestmonster aantoonbaar - Van de Nederlandse koeien die in augustus last van acute diarree kregen en werden gemeld bij de GD, zijn eerst alleen mestmonsters onderzocht. Nu blijkt dat het Schmallenberg-virus niet via mest aan te tonen is.

Donderdag 22 december
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1585308&h=11 nieuwe Schmallenberg-verdenkingen11 nieuwe Schmallenberg-verdenkingen - Na de dinsdagavond ingestelde meldingsplicht voor afwijkende lammeren en kalveren zijn 11 nieuwe meldingen van verdachte dieren binnengekomen.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584326&h=Besmettingskaart Schmallenberg-virusBesmettingskaart Schmallenberg-virus - Alleen in Flevoland, Utrecht en Zeeland zijn nog geen uitbraken van het Schmallenberg-virus bekend.

Woensdag 21 december
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584257&h=Meer misvormde lammeren geborenMeer misvormde lammeren geboren - Op dit moment zijn er 30 schapenbedrijven bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) bekend waar misvormd geboren lammeren zijn aangetroffen. Dat laat het ministerie van EL&I weten.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1583771&h=Vaccin niet klaar voor knutten-seizoen 2012 - Nederlandse onderzoekers starten met de ontwikkeling van een vaccin tegen het Schmallenberg-virus. 'Zeker is het niet, maar waarschijnlijk is het niet voor het nieuwe knutten-seizoen in 2012 klaar', zegt een EL&I-woordvoerder.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1583542&h=Geen Schmallenberg onderzochte kalverenGeen Schmallenberg onderzochte kalveren - Bij de 2 kalveren die met afwijkingen werden geboren, is uit onderzoek met een PCR-test geen besmetting met het Schmallenberg-virus aangetoond. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1583359&h=LTO: 'Meldingsplicht Schmallenberg ok'LTO: 'Meldingsplicht Schmallenberg ok' - LTO schaart zich achter meldingsplicht voor geboren lammeren en kalveren met afwijkingen. Die is door EL&I-staatssecretaris Henk Bleker opgelegd in verband met het Schmallenberg-virus.

Dinsdag 20 december
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1582856&h=Meldplicht Schmallenberg-virusMeldplicht Schmallenberg-virus - Vanaf vanavond geldt er een meldplicht voor het Schmallenbergvirus. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker vanavond in de Tweede Kamer.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1581903&h=Bleker: boer moet afwijking direct meldenBleker: boer moet afwijking direct melden - Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) roept schapen- en melkveehouders op afwijkingen bij lammeren of kalveren direct te melden bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Maandag 19 december
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1581302&h=Bleker 'Nog veel onduidelijk over virus'Bleker 'Nog veel onduidelijk over virus' - EL&I-staatssecretaris Henk Bleker wil niet speculeren over de precieze oorzaak, verloop en eventuele gevolgen van het Schmallenberg-virus dat nu onder koeien en schapen waart.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1581067&h=Bleker bezoekt schapenhoudersBleker bezoekt schapenhouders - EL&I-staatssecretaris Henk Bleker bezocht vanmorgen schapenhouders Herman en Marjan van Assen in Zwolle.

Zaterdag 17 december
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1579092&h=Angst voor grote gevolgen Schmallenberg-virusAngst voor grote gevolgen Schmallenberg-virus - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) schrijven in een gezamenlijk persbericht dat er rekening moet worden gehouden met feit dat er de komende maanden meer misvormde lammeren en kalveren worden geboren. De besmetting met Schmallenberg heeft zich waarschijnlijk tot half november doorgezet.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1579087&h=Mogelijk al 2 kalveren dood door virusMogelijk al 2 kalveren dood door virus - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut kregen onlangs 1 melding binnen van 2 misvormd geboren kalveren. Onderzocht wordt of het Schmallenberg-virus hier aan ten grondslag ligt.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1578947'Schmallenbergvirus treft schaap en koe' - Het Schmallenbergvirus dat waarschijnlijk de koeiendiarree veroorzaakt is waarschijnlijk hetzelfde virus dat ook misvormde lammeren geeft. Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker.

Vrijdag 16 december
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1578696Bleker: nieuw schapen- en koeienvirus - Er heerst een nieuw virus onder schapen en koeien in Nederland, meldt EL&I-staatssecretaris Henk Bleker. Het gaat om het Schmallenbergvirus, laat hij de Tweede Kamer in een brief weten.
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1577344Mogelijke link lammerensterfte en Duits virus - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onderzoekt samen met het Centraal Veterinair Instituut (CVI) momenteel of het opmerkelijk hoge aantal lammeren dat met afwijkingen wordt geboren, te wijten valt aan het Schmallenbergvirus.

Woensdag 14 december
• www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1574748GD onderzoekt afwijking lammeren - Bij de GD Veekijker kleine herkauwers zijn afgelopen week meerdere meldingen binnengekomen van schapenhouders die aangeboren afwijkingen bij hun lammeren zien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
Meer weer