Veehouderij
© Twan Wiermans

Veehouderij

Vakbijlage Veehouderij van Nieuwe Oogst besteedt deze zaterdag aandacht aan koeien weiden. In het katern onder meer een impressie van de innovatiedag ‘Met de kop in het gras’ op VIC Zegveld.

Verder is er aandacht voor ureum. Bij weidegang kan een veehouder ook een iets hoger ureum accepteren. De mest wordt met het weiden al gescheiden van de urine en daarmee is de ammoniakemissie lager. Veehouder Jan Hemstede doet mee aan een pilot om het ureumgetal te verlagen.

Verder in dit nummer:

• Arno Vlooswijk van Thermolab in Helmond werkt met studenten van de Groene Campus aan de ontwikkeling van een bodywarmer voor pasgeboren biggen. Hiermee willen ze sterfte door verkleumen terugdringen.

• De zwarte rat zorgt voor de verspreiding van ziektes, zoals Q-koorts en mond-en-klauwzeer. Bovendien verhoogt de aanwezigheid van de zwarte rat op boerenbedrijven het risico op brand door knaagschade.

• Italië is een belangrijke afzetmarkt voor Nederlands kalfsvlees. Reden voor LTO-vakgroep Kalverhouderij om tijdens een werkbezoek half juni de ontwikkelingen daar goed in beeld te brengen en te spiegelen aan onze positie op deze markt.

• Algemeen directeur Josef Schwaiger van het nieuwe Duitse coöperatieve zuivelconcern Deutsche Milchkontor (DMK) vindt het jammer dat de fusie met DOC Kaas is afgeketst. 'De deur staat altijd open', zegt hij.

Vaste rubrieken:

Buitenlandpost: dit keer varkenshouder Jeroen van Boekel vanuit Canada, die in spanning zit over de ontwikkeling van de varkensprijzen.

Maïsmeetnet: Nieuwe Oogst volgt 12 boeren gedurende het maïsseizoen. Dit keer: 'Hoge temperaturen blijven uit'.

Productnieuws: een selectie van bedrijfs- en productnieuwtjes.

Columns: dit keer voorzitter Bert Loseman van LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij, pluimveehouder Andy Siemons uit Roosendaal over automatisering en Nieuwe Oogst-redacteur Caroline van der Plas over de vleestaks.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Veehouderij 13-06-2012
Veehouderij 31-05-2012
Veehouderij 16-05-2012
Veehouderij 21-03-2012
Veehouderij Gisteren, 15:41
Veehouderij 27-01-2012

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer