Veehouderij
©

Veehouderij

Deze week in vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst aandacht voor het onderzoek van studenten Niek Konijn, Bart Kistemaker en Jelle Koopman van Hogeschool Van Hall Larenstein naar benutting van eigen voer en mest.

Met de meest simpele maatregelen zijn volgens de studenten grote voordelen mogelijk. Het onderzoek van de 3 sluit aan op Praktijknetwerk Eigen Eiwit Eerst van zuivelcoöperatie CONO. Dit netwerk zoekt naar manieren om duurzamer te voeren en minder eiwit van buitenaf aan te voeren.

Verder in dit nummer:

• ForFarmers gaat diergezondheid meten met het acute fase-eiwit Pig Map. Varkenshouders die meedoen aan de Pigcare Scan kunnen zich daarvoor aanmelden.

• Henk en Erald Brilman houden sinds 2 jaar scharrelvleeskuikens voor het concept '1 ster scharrelkip'. Dat bevalt prima. De houderij van scharrelvleeskuikens hoeft minder op het scherp van de snede te gebeuren.

• Maatlat Duurzame Veehouderij wordt volgend jaar verder uitgebreid. De overheid heeft SMK en Livestock Research van WUR gevraagd criteria te ontwikkelen voor duurzamere stallen voor melkgeiten en vleesvee.

• Een aantal gebruikers van foliemaïs is verontrust over het grotere aantal planten dat zijn eigen weg vindt door de gaatjes. Normaal blijven de plantjes een week of 8 onder het folie zitten.

• De wereldwijde vleesproductie neemt dit jaar met ongeveer 2% toe naar 302 miljoen ton. Dat meldt voedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties in de mei-editie van de 'Food Outlook 2012'. Vooral de varkens- en pluimveevleesproductie levert een bijdrage aan de groei.

Vaste rubrieken:

• Buitenlandpost, dit keer Marion Roeleveld vanuit Ierland over het feit dat zij door de Ierse landbouwminister als 'niet-productieve' boer wordt gezien

• Maïsmeetnet: Nieuwe Oogst volgt 12 boeren gedurende het maïsseizoen. Dit keer: 'Ineens was het groen'

• Productnieuws: een selectie van bedrijfs- en productnieuwtjes

• Columns: dit keer voorzitter Jeannette van der Ven van vakgroep Geitenhouderij over haar achterban, biologisch melkveehouder Jan Spaans over de crisis en Nieuwe Oogst-redacteur Jelle Feenstra vraagt zich af hoe duurzaam Rabobank zélf eigenlijk is.

Bekijk meer over:

Veehouderij 16-05-2012
Veehouderij 21-03-2012
Veehouderij Gisteren, 15:41
Veehouderij 27-01-2012
Veehouderij 14-12-2011
Veehouderij 19-10-2011

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer