Veehouderij
© Marcel Bekken

Veehouderij

Het vierde nummer in 2012 van vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst heeft het thema Diergezondheid. Dit item is in de veesector belangrijker dan ooit.

De onderwerpen in het themagedeelte zijn:

• TNO doet onderzoek naar de antimicrobiële werking van een aantal producten van Kanters Special Products. Uit in-vitro onderzoek in 2011 bleek al dat sommige middelen effectief zijn tegen de ESBL-bacterie in kippendarmflora. Medio dit jaar zijn de resultaten van nieuw onderzoek bekend.

• Antibioticagebruik in de melkveehouderij spitst zich toe op de uier van de koe. Het is logisch om de noodzakelijke reductie daar te zoeken. Preventief gebruik van antibiotica bij het droogzetten ligt voor de hand. Onderzoek moet duidelijkheid geven.

• Veehouders moeten niet steeds naar medicijnen grijpen, maar zichzelf veranderen. Goed dier- en bedrijfsmanagement beperken het antibioticagebruik tot een minimum. Dat stelt mede-eigenaar Mark Schippers van MS Schippers in Bladel.

• Project 'Zicht op gezonde dieren' stopt officieel op schrikkeldag 29 februari. De gezondheidstrein rijdt echter onverstoorbaar door. Elke diersector is bezig met diergezondheid en verantwoord antibioticagebruik, maar het moet en kan beter.

• BSE, MKZ, varkenspest, vogelgriep, Q-koorts, blauwtong en nu weer het Schmallenberg-virus. Het lijkt dat de veehouderijsector steeds vaker wordt getroffen door nieuwe ziektes. Is deze indruk terecht?

• De varkenshouderij investeerde de laatste jaren fors in diergezondheid. Er werden slagen gemaakt, maar het kan en moet nog beter. De kern voor het houden van gezonde varkens zit in systematischer werken, zeggen dierenartsen Hetty van Beers en Arie van Nes.

• Resistentievorming door het antibioticagebruik in de veehouderij staat in de schijnwerpers. Minder aandacht krijgt de resistentievorming tegen wormmiddelen. De schapen- en paardenhouderij pakken de wormproblematiek doelgericht aan.

• Een gezonde uier is goed voor zeug en big en geeft een hogere productie. Toch is er in de varkenshouderij weinig aandacht voor uiergezondheid, merkt varkenshouder Jan Vermeer. Hij is deelnemer aan het praktijknetwerk 'Vitaal uier'.

• Deskundigen die hun krachten bundelen en met één advies naar de ondernemer gaan. Daar ligt de kracht van project 'Grip op klauwen'. De dierenarts, veevoerdeskundige en klauwverzorger willen zo de klauwgezondheid verbeteren.

Interviews:

• Varkens- en pluimveehouders kunnen hun positie bepalen, nu er duidelijkheid is over de te nemen maatregelen in het kader van de stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij. Joan Jansen van LTO Noord Advies/Flynth en Dick Hengeveld van Rombou rekenden een aantal mogelijke maatregelen door voor een bedrijf met 600 vleesvarkens.

• Secretaris Jos Jongerius van Productschap Vee en Vlees neemt na 32 jaar afscheid bij de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Een afscheidsinterview waarin hij terugblikt op en vooruitkijkt naar de ontwikkelingen in de veesector.

Verder in dit nummer:

• Campina is voor het tiende jaar op rij het grootste merk van Nederland. Maar de omzet blijft, net als van meer zuivelmerken, dalen. Campina voelt de hete adem van tabaksfabrikant Marlboro in de nek.

Vaste rubrieken:

• Columns: dit keer voorzitter Jan Wolleswinkel van LTO/NOP-vakgroep Pluimveehouderij over het risico op dierziekten bij vrije uitloop kippen en varkenshouder Ted van Asseldonk uit Volkel over samenwerken. Ook een column van Nieuwe Oogst-redacteur Ilona Lesscher over het faillissement van Family Farmers.

• Buitenlandpost: dit keer melkveehouder Joke Rodenhuis vanuit de Verenigde Staten over genomic stieren.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Veehouderij 27-01-2012
Veehouderij 14-12-2011
Veehouderij 19-10-2011

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer