Veehouderij
© Persbureau Noordoost

Veehouderij

Nu het voorjaar is, wordt de bodem weer volop bemest. In het themanummer van de vakbijlage Veehouderij van Nieuwe Oogst daarom volop aandacht voor mestbewerking en -verwerking.

In dit themanummer gaat Harry Smit van Rabobank in op de kunstmestprijs. LTO deelt de twijfels niet of er voldoende mestverwerking van de grond komt om dierrechten te voorkomen. Melkveehouders gebruiken de dikke mestfractie steeds vaker als boxbedekking. Proeven met de nieuwe meststof Xtra-N. En door scherpere bemestingsnormen groeit het belang van organische stof in de bodem.

Verder in dit nummer:

• SensOor en CowManager zijn rijp voor de praktijk. Meer dan 4 jaar is er gewerkt aan het optimaliseren van een realtime registratie van temperatuur, activiteit, vreet- en herkauwactiviteit. Boeren zijn enthousiast.

• Vaak knalt hij erin met een scherpe analyse en een al even scherpe mening over hoe dingen zouden moeten gaan. Ditmaal is Dick Veerman zowel helder als terughoudend: 'Nederland is te duur en dichtbevolkt om niets bijzonders te maken.' Veerman, beheerder van de website Foodlog, is spreker op de bijeenkomsten Varkenshouderij 2.0, medio april.

• Ruzie in de schapenwereld over zwoegerziekte en de bestrijding daarvan. Wie kan dat het beste en wie het goedkoopst? De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) of de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO)? De ruzie treft ook het Nederlands Texels Schapenstamboek (NTS). Die moet een keuze maken tussen NSFO en GD.

• De eierprijzen schieten als een raket omhoog. Dat lijkt goed nieuws, voor met name de leghennenhouders, maar de hoge pieken (2009, 2012) en diepe dalen (2011) zijn voor niemand in de keten goed, zegt pluimvee-econoom Peter van Horne van het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Reportages:

• Maatschap De Ronde-Bos in Hooghalen bouwde een serrestal voor 60.000 leghennen. Het is de eerste pluimveestal in Nederland met 2 etages onder een serredak. De stal is compact en de bouwkosten zijn 5 euro per hen lager dan die van reguliere bouw.

• Melkveehouders Frits en Rob Hubens in het Limburgse Beesel hebben al jaren ervaring met duurmelken van koeien. De tussenkalftijd op het bedrijf is al opgelopen tot 490 dagen.

Vaste rubrieken:

• Columns: dit keer voorzitter Kees Romijn van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Noord over in het nieuws komen en melkveehouder Guido Frijns over het verloren vertrouwen van biologische melkveehouders in FrieslandCampina. Ook een column van Nieuwe Oogst-redacteur Jelle Feenstra met als onderwerp: mest dwingt melkveehouder tot vakmanschap.

• Buitenlandpost: dit keer melkveehouder Helwi Tacoma vanuit Nieuw-Zeeland over mestregels in zijn nieuwe vaderland.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Veehouderij 22-02-2012
Veehouderij 27-01-2012
Veehouderij 14-12-2011
Veehouderij 19-10-2011

Weer

 • Vrijdag
  15° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  80 %
Meer weer