Veehouderij
©

Veehouderij

Wie tegenwoordig een stal laat bouwen, moet rekening houden met de maatschappij. Deze zaterdag in het speciale themanummer van het vakkatern Veehouderij van Nieuwe oogst volop aandacht hiervoor.

Zo lijkt de eerste versie van de Koeientuin binnenkort te verrijzen. Ook aandacht voor het megastallenbeleid per provincie. Verder een verhaal over vloertypes en boxvulling en een reportage over een eigen stalontwerp voor jonge kalveren.

Vetvice gaat in op het belang van een vreetplek voor alle koeien en een overzicht van open dagen in mei en juni in nieuwe stallen. 2 boeren geven hun visie op vrijloopstallen, waar zij wél positieve ervaringen mee hebben.

Verder in dit nummer:

• Naar Deens voorbeeld moeten Nederlandse vleeskuikenhouders aan de slag met het verminderen van voetzoollaesies. Vanaf 1 oktober start de monitoring hierop. Uit onderzoek blijkt welke maatregelen het meest effectief zijn.

• Buitengewone Varkens lopen jaarrond buiten en hebben heel veel ruimte. Dat levert volgens de mensen achter dit initiatief smakelijk varkensvlees op.

• Boeren kampen momenteel met nogal wat vertraging voor wat betreft de maïsinzaai. Maar hoewel de maïs vorig jaar vroeg de grond in ging, was 2011 ook geen pretje. Nu is de nattigheid de boosdoener. In 2011 was het juist de droogte die boeren soms tot wanhoop dreef.

• Een melkprijs zo hoog als in 2011 ontvangen melkveehouders niet snel weer. Ondertussen stijgen de kosten. 'Om armslag te houden, moet de kostprijs de komende jaren 3 cent omlaag', stelt Herald Aalderink van Alfa Accountants en Adviseurs.

Vaste rubrieken:

Maïsmeetnet: In het derde deel van deze rubriek vertellen boeren over de stand van zaken op hun maïsperceel. Maïs snakt naar warmte, zo blijkt.

Columns: dit keer van voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij over koper en zink, een column van Nieuwe Oogst-redacteur Ilona Lesscher over het verdienmodel voor de varkenshouderij en een nieuwe aflevering van onze Buitenlandpost. Dit keer Helwi Tacoma vanuit Nieuw-Zeeland met zijn visie op stallenbouw in Nieuw-Zeeland.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Veehouderij 21-03-2012
Veehouderij 22-02-2012
Veehouderij 27-01-2012
Veehouderij 14-12-2011
Veehouderij 19-10-2011

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer