Veehouderij
© Nieuwe Oogst

Veehouderij

In een speciaal themanummer besteedt vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst deze zaterdag volop aandacht aan de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM).

De NRM belooft dit jaar een bijzonder evenement te worden. De nieuwe locatie in Zwolle en de show van 26 100-tonners geven de koeienmanifestatie een speciaal accent. Melkveehouder Arie Hamoen noemt die rubriek 'wereldwijd uniek'.

Voor dit nummer ging Nieuwe Oogst een dag op pad met de selectiecommissie en wordt aandacht besteed aan de deelname van de rasgroep MRIJ. Verder vertelt een van de bekendste keuringsdeelnemers, familie Van der Ploeg, over haar deelname nu en in het verleden aan de NRM.

Verder in dit nummer:

• Elkaar versterken door ketendenken. Dat is ook in de fokkerij mogelijk, onder meer door een betere uitwisseling van gegevens en kennis. Initiatiefgroep Duurzame Fokkerij kijkt naar de mogelijkheden.

• Niet alleen mooie woorden, maar ook goede uitgangspunten voor daden, dacht varkenshouder Johnny Hogenkamp na het Producentendebat in mei 2011. Afgelopen jaar hield hij de faalkosten tegen het licht en kwam tot een gezonder rendement.

• Op de akkers waar 60 jaar geleden de Groene Revolutie begon, zoekt de Vlaming Bram Govaerts naar de beste maïs- en tarwezaden. Met de hulp van miljoenen Mexicaanse boeren.

• Een derde van de Britse melkkoeien lijdt aan klinische of subklinische ketose in de eerste 50 dagen van de lactatie. Hierdoor lopen ze het risico op een verminderde vruchtbaarheid en teruglopende prestaties. Slepende melkziekte kost de veehouder bijna € 28.000 per jaar, per 100 koeien.

• Maatschap Van de Lageweg in het Friese Olterterp zag niets in een vergistingsinstallatie op haar melkveebedrijf. Wel geloven vader Jan en zoon Hendrikus in superkritische vergassing van natte biomassa. Het nieuwe procedé met een relatief hoog rendement, moet zich in de praktijk nog bewijzen.

• Aanzuren van mest tot pH 5,5 kan op een melkveebedrijf de ammoniakemissie 54 tot 65% beperken. Dat is evenveel of zelfs meer dan de beperking in een emissiearme stal. Onderzoek door het Nutriënten Management Instituut in opdracht van Productschap Zuivel toont dit aan.

• Met veterinaire bedrijfsbegeleiding verdienen melkveehouders niet meer geld, eerder minder. Dat is de opmerkelijke conclusie uit een onderzoek van Alfa Accountants en Adviseurs.

Vaste rubrieken:

Buitenlandpost, dit keer Joke Rodenhuis vanuit Kansas in de Verenigde Staten over de fokkerij van haar runderen

Maïsmeetnet: Nieuwe Oogst volgt 12 boeren gedurende het maïsseizoen. Dit keer: 'Regen tempert maïsgroei'

Productnieuws: een selectie van bedrijfs- en productnieuwtjes

Columns: dit keer voorzitter Jan Wolleswinkel van vakgroep Pluimveehouderij die zijn laatste column wijdt aan de dubbeldoelkip, biologisch melkveehouder Guido Freijns over fokkerij en Nieuwe Oogst-redacteur Sjoerd Hofstee over de NRM.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Veehouderij 31-05-2012
Veehouderij 16-05-2012
Veehouderij 21-03-2012
Veehouderij Gisteren, 15:41
Veehouderij 27-01-2012
Veehouderij 14-12-2011

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer