Terugdringen CO2 in Velperwaard

Melkveehouders Nieuwenhuis, Lubbers en Reijers willen in de Velperwaarden blijven boeren. Daartoe sloten ze een convenant met Natuurmonumenten. Ook hebben ze plannen om de CO-2uitstoot terug te dringen.

Dat bleek gisteren tijdens het werkbezoek aan Rivierklimaatpark IJsselpoort van 3 commissies van Provinciale Staten van Gelderland aan het melkveebedrijf van Bart Lubbers in Arnhem.

Doel van de samenwerking van de plaatselijke agrarische natuurvereniging, Geërfden Velp en de melkveehouders is het betrekken van de omgeving om de toekomst van het gebied veilig te stellen. Onderhoud van het landschap is hierbij van belang.

Behoud grondgeboden melkveebedrijven

Uitgangspunten zijn het behoud van de grondgebonden melkveebedrijven, de samenwerking van agrarische natuurbeheer met Natuurmonumenten en behoud van het rivierduin tussen Velp en de IJssel.

De boeren denken aan aanleg van een fiets- en wandelpad over het rivierduin, om te kunnen genieten van het gevarieerde landschap en de natuur.

Klimaatneutraal

De melkveehouders willen zoveel mogelijk klimaatneutraal gaan boeren. Ze willen het energieverbruik terugdringen, net als de uitstoot van methaan en lachgas.

Drie studenten van Van Hall Larenstein uit Velp onderzochten de mogelijkheden van broeikasgasreductie op het melkveebedrijf van Nieuwenhuis. De studie is een inventarisatie; vervolgonderzoek is nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer