Gelderse+boer+kan+meer+natuur+beheren
© Nieuwe

Gelderse boer kan meer natuur beheren

Provincie Gelderland wordt financieel verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de Ecologische Hoofdstructuur, het netwerk van verbonden natuurgebieden.

Dat blijkt uit het akkoord tussen rijk en provincies over het natuurbeleid. In Gelderland gaat het onder meer om de Veluwe, de gebieden langs de rivieren, de Gelderse Poort en gebieden in de Achterhoek, zoals het Korenburgerveen.

Wel betekenen de bezuinigingen van het rijk dat Gelderland naar verwachting de helft minder krijgt van de landelijke overheid voor natuurbeheer: € 11 miljoen per jaar. Natuurbeheer moet daarom anders, minder bureaucratisch en meer met en door mensen zelf, bijvoorbeeld agrarische ondernemers.

Minder bureaucratie

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wil regelen dat er minder bureaucratie komt. 'Dat kost nu te veel geld. Ook komt er meer ruimte voor allerlei alternatieve initiatieven om de natuur te beheren. Door ondernemers en particulieren bijvoorbeeld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer