Helft van tuinders geregistreerd

In enkele weken tijd heeft al meer dan de helft van alle tuinbouwbedrijven in Nederland zich bij het Productschap Tuinbouw geregistreerd voor het CO2-sectorsysteem. Het gaat om meer dan 2700 bedrijven.

Helft+van+tuinders+geregistreerd
© Ruud Ploeg

Doel is dat alle bedrijven zich voor 1 juli aanstaande www.zlto.nl/onderwerpen/73/Zuinig-met-energie-lage-belastingregisteren. ‘CO2-registratie is van onschatbare waarde voor de glastuinbouwsector’, zegt Tiny Aerts, voorzitter ZLTO-vakgroep glastuinbouw. ‘Alleen dan kan de verlaagde energiebelasting op aardgas tot 2020 veiliggesteld worden.’

De lage belasting staat voor een bedrag van circa 90 miljoen euro per jaar. Dit bedrag kan nog verder oplopen als rekening wordt gehouden met het Lente-akkoord. Daarin staan voorstellen om de energiebelasting te verhogen. Per bedrijf loopt het verschil met het reguliere belastingtarief op tot ruim 36.000 euro per jaar bij een jaargasverbruik boven 1 miljoen kubieke meter.

Tegenprestatie

CO2-registratie is het startpunt van de uitvoering van het CO2-sectorsysteem. Daarmee levert de glastuinbouwsector de tegenprestatie voor de voortzetting van het lage energiebelastingtarief. Met de uitvoering van CO2-sectorsysteem kan de Europese Commissie overtuigd worden van de inzet van de glastuinbouw om werk te maken van CO2-reductie met circa 3% per jaar.

‘Het CO2-sectorsysteem laat ook aan de maatschappij, politiek en de markt zien dat de glastuinbouw in Nederland serieus werk maakt van CO2-reductie’, vindt Aerts. De CO2-emissie wordt in de periode tot 2020 met circa 20% verlaagd. ‘De glastuinbouw heeft bewezen dat er geen hogere energiebelasting nodig is om te verduurzamen. Dat is steeds onze boodschap naar overheid en politiek. Via een eigen CO2-sectorsysteem maken we dat ook zichtbaar en concreet.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer