Lupine+niet+zomaar+een+landbouwgewas
© Nieuwe Oogst

Lupine niet zomaar een landbouwgewas

De lupine zou een mooi landbouwgewas kunnen zijn. Problemen zijn echter de lage opbrengsten per hectare en de opbrengstprijzen. Daar wordt aan gewerkt.

Met het driejarige project 'Lupine in de Veenkoloniën'probeert de sector antwoord te geven op problemen rond beschikbaarheid van goede rassen, teeltaspecten en afzet. De eerste bijeenkomst was eind vorige week bij de maatschap Maarsingh in Klazienaveen.

'Lupine is in Nederland nog niet erg bekend, dit in tegenstelling tot ons omringende landen. We moeten rassen testen voor Nederlandse omstandigheden, streven naar teeltoptimalisatie en werken aan afzetontwikkeling', zegt Udo Prins van het Louis Bolk Instituut.

Blauwe en witte lupine

De smalbladige blauwe lupine is het meest geschikt voor de teelt in Noord-Europa. 'Op die soort heeft de meeste veredeling plaatsgevonden', zegt Prins. 'De witte lupine is als gewas steviger, lijkt meer op de veldboon en nemen we daarom ook mee in het onderzoek.'

De zaden van de lupine bevatten veel eiwit en vezels. De gemiddelde opbrengsten in Nederland zijn de laatste jaren 2 à 3 ton, terwijl de wereldmarktprijs van lupine op 30 à 35 cent per kilo ligt. Volgens Prins is bij 4 ton per hectare zo’n 40 cent nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer