CVI%3A+Schmallenberg%2Duitbraak+mogelijk+eerder
©

CVI: Schmallenberg-uitbraak mogelijk eerder

Centraal Veterinair Instituut (CVI) sluit niet uit dat de eerste infecties met het Schmallenberg-virus eerder plaatsvonden dan nu bekend. 'Onderzoek biedt daarover hopelijk voor de zomer duidelijkheid', stelt Wim van der Poel.

Van der Poel reageert daarmee op berichten uit Italië waar onderzoekers deze week opperden dat het Schmallenberg-virus mogelijk al in het tweede in plaats van eerste jaar van uitbraak zit. Die baseren dat op de afgelegde afstand van het virus.

'Zo'n uitspraak verrast ons helemaal niet. Wij houden er rekening mee dat de eerste waarneming van het virus in Schmallenberg niet de introductie betrof', geeft hij aan. Dat zou de grote verspreiding over Nederland verklaren. 'De eerste meldingen bij ons zijn van augustus, begin september. Een landelijke dekking was in december bereikt.'

Historisch onderzoek

Om aan te tonen of het Schmallenberg-virus al langer rondwaart, is historisch onderzoek nodig. 'Daar zijn we nu mee bezig, maar dat vraagt tijd.' Toch zet Van der Poel nu al vraagtekens bij de introductie van het virus in het najaar van 2010, zoals de Italianen aankaarten. 'Dan hadden we hier zeer waarschijnlijk in de vorige winter veel meer misvormde lammeren gezien.'

Research naar de ontstaansgeschiedenis had voor het CVI tot voor kort niet de hoogste prioriteit. 'Om historische samples te onderzoeken, was eerst een antistoftest nodig.' Deze is er nu, maar de huidige is niet grootschalig inzetbaar, weet hij. 'Die techniek is erg bewerkelijk en de uitslag vraagt dagen.'

Elisa-proef

Om tot 1000 monsters per dag te testen, hoopt het instituut voor de zomer over te schakelen op de Elisa-proef. 'Daarbij verrichten wij geen viruscultuur, maar gebruiken we een kleuringstechniek. Vanaf dat moment breiden we daarmee ons onderzoekscapaciteit enorm uit. Dat geeft hopelijk snel meer inzicht in de beste bestrijdingsmethoden.'

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virus Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer